ENERGIČAN NASTUP

Djevojka Trumpa Juniora ukrala show u Sj. Karolini: ‘Punih šest minuta urlikala je na Ameriku‘

Žele vam ukrasti slobodu, žele kontorilirati u što vjerujete. Žele u potpunosti kontrolirati vaš život, vikala je bivša TV voditeljica
Kimberly Guilfoyle
 Olivier Douliery

Prve noći republikanske konvencije govornici su branili odgovor Donalda Trumpa na pandemiju koronavirusa i optuživali demokrate za slabost na području kriminala, nedovoljno čvrst stav prema Kini i mogućnost ugroze gospodarskog rasta u slučaju pobjede Joea Bidena na izborima.

Trump je ranije tijekom dana jednoglasno nominiran za republikanskoga predsjedničkog kandidata.

On se pojavio u Sjevernoj Karolini i obratio se delegatima republikanske nacionalne konvencije.

Svoj govor iskoristio je da optuži demokrate za pokušaj krađe izbora u studenome. Predsjednik SAD-a je ponovio svoju tvrdnju da će glasanje putem pošte, za koje se očekuje da će igrati veliku ulogu na predstojećim američkim predsjedničkim izborima u studenome ove godine zbog straha mnogih Amerikanaca od odlaska na birališta u jeku epidemije koronavirusa, dovesti do široke prijevare.

"Iskoristit će covid da ukradu izbore, koriste covid da prevare naše ljude, sve naše ljude, na slobodnim i poštenim izborima", rekao je. "Jedini način da pobijede na izborima su namješteni izbori", ustvrdio je.

Prvi dio konvencije počeo je govornik koji je Trumpa predstavio kao "tjelesnog čuvara zapadne civilizacije". Charlie Kirk, koji je na čelu studentske organizacije koja podupire sadašnjeg predsjednika, također je rekao da će Trump "braniti američki način života".

Premda su republikanci obećali da će njihova konvencija biti "pozitivna", nakon što su u više navrata optuživali demokrate da su održali turoban skup prošli tjedan, vrlo brzo su prešli na raspirivanje straha u pogledu gospodarstva i kulture.

Zastupnik Jim Jordan osudio je "zločin, nasilje i vladavinu mafijaša" u gradovima kojima upravljaju demokrati te je svoje suparnike optužio za "pokušaj oduzimanja oružja".

Demokrati su opisani kao stranka koja će oštro srezati financiranje snaga za provedbu reda - smanjit će sredstva policiji - iako ta politika ostaje manjinsko stajalište unutar bloka lijevog centra, a jednom ju je odbio Biden kojeg je stranka formalno nominirala prošli tjedan.

Kimberly Guilfoyle, koja je u romantičnoj vezi s Donaldom Trumpom Jr. iz auditorija u Washingtonu iznijela je tvrdnju da demokrati "žele uništiti ovu zemlju i sve za što smo se borili i smatramo dragim".

Djevojka Trumpa Juniora defitivno je ukrala show, njezin govor bio je poprilično vatren, a američki mediji koji nisu skloni Trumpu pišu da Guilfoyle 'urlikala na Ameriku' i da je to bilo 'šest jezivih minuta.

image
Kimberly Guilfoyle
Olivier Douliery

- Žele vam ukrasti slobodu, žele kontrolirati što mislite i u što vjerujete. Žele u potpunosti kontrolirati vaš život. Žele vas porobiti, oslabiti do trenutka kada više nećete moći prepoznati ni svoju vlastitu državu - vikala je bivša voditeljica Fox Newsa.

- Predsjednik Trump je uvijek stavljao Ameriku na prvo mjesto, on je zakon i red! S druge strane, Biden, Harris i njihovi drugovi žele zauvijek promijeniti našu državu - žele otvoriti granice, zatvoriti škole, oduzeti vaše poslove i preseliti ih u Kinu, a istovremeno će se bogatiti. Uništit će Ameriku!

image
Kimberly Guilfoyle
Olivier Douliery

Nikki Haley, bivša Trumpova ambasadorica u UN-u, okomila se na vanjsku politiku demokrata.

"Bivši potpredsjednik bilježi slabost i neuspjehe. Joe Biden dobar je za Iran i ISIS. Sjajan je za komunističku Kinu", rekla je Haley koristeći kraticu za ekstremističku skupinu Islamsku državu.

image
Nikki Haley
Olivier Douliery

Nastavljajući temu Donald Trump Junior optužio je demokratskog kandidata da je "Pekinški Biden" te da bi Kina radije da on pobijedi na izborima u studenome.

Krivnju za koronavirus izričito je svalio na Komunističku partiju Kine odbacujući svaku odgovornost Bijele kuće za više od 177.000 smrti od pandemije u SAD-u. Broj umrlih veći je nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Trumpov sin rekao je da bi Bidenova pobjeda "zaustavila naš gospodarski napredak" i vodila novim obustavama. "Biden također želi dovesti više ilegalniih imigranata da oduzmu poslove američkim građanima", rekao je.

Republikanska stranka dva puta je objavljivala video zapis u kojem pozdravlja Trumpov odgovor na pandemiju koronavirusa, rekavši kako je poduzeo "odlučne mjere da spasi živote".

image
Donald Trump Jr.
Olivier Douliery

Sadržaj videa odmah su kritizirali demokrati i analitičari koji se bave točnošću medijskih sadržaja koji kažu da se Trump prvih nekoliko tjedana umanjivao opasnost od zaraze i da se miješao u ključne odluke poput nošenja maski.

image
Donald Trump Jr.
Chip Somodevilla

Nakon ljeta ispunjenog prosvjedima protiv rasizma i policijske brutalnosti stranka je također nastojala odbaciti optužbe za diskriminaciju.

"Amerika nije rasistička zemlja", rekla je Haley napominjući da je njezina obitelj imigrirala iz Indije te je optužila Demokrate da nastoje prikazati naciju u negativnom svjetlu. "Amerika nije savršena, ali načela koja su nam draga su savršena", rekla je.

U nastavku su slijedili nastupi mnogih Afroamerikanaca i Hispanoamerikanaca, a ključno obraćanje tijekom večeri bilo je crnačkog senatora Tima Scotta iz Južne Karoline koji je svojim govorom nastojao predstaviti zemlju kao onu koja prevladava rasizam.

"Istina je da se luk naše zemlje uvijek savija prema pravdi", rekao je Scott.

Stranka je također krenula u ofenzivu oko takozvanih "kulturoloških ratova" optužujući demokrate da pokušavaju ušutkati kritičare i kazniti svakoga tko je izvan liberalne ortodoksije.

Joe Biden i radikalna ljevica kreću na našu slobodu govora i žele nas maltretirati i podčiniti", rekao je Trump Jr.

Međutim, upada u oči odsutnost bivšeg republikanskog predsjednika Georgea W Busha i posljednjega republikanskog kandidata Mitta Romneya, koji se ne namjeravaju pojaviti jer postaje sve jasnije da je Trump raskinuo sa starom gardom.

Trump zaostaje za Bidenom u nacionalnim anketama i u državama odlučujućim za izbore.

Za republikance će biti ključno ovaj tjedan dokazati da samo oni mogu dići ekonomiju na noge i nositi se s virusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:04