VRSTA KOJA ŽIVI NA GROBLJU

DJEVOJKA U BOLNICU DOŠLA S NATEČENIM OKOM, DOKTORE ZAPANJILO ONO ŠTO SU IZ NJEGA IZVUKLI: Vidio sam nešto nalik na noge insekta pa sam to i povukao...

 
 cc

Mlada Tajvanka došla je ovoga tjedna u bolnicu žaleći se zbog nateklog oka. No, umjesto kakve uobičajene infekcije, šokirani liječnici otkrili su da su uzrok otekline - četiri živuće pčele! Pčele su se nalazile pod kapcima 29-godišnje He i hranile se njezinim suzama.

Liječnici tajvanske sveučilišne bolnice Fooyin kazali su da se radi o prvom ovakvom slučaju na svijetu, jer su iz suznog kanala pacijentice uspjeli izvući sve četiri pčele neozlijeđene.

Hung Chi-ting, šef odjela oftalmologije u bolnici, kazao je na konferenciji za medije: - Vidio sam nešto što je izgledalo kao noge insekta, pa sam ih pod mikroskopom polako povlačio, malo pomalo, bez oštećivanja njihovih tijela.

Radi se o malim "znojnim pčelama" vrste Halictidae koje privlači ljudski znoj i mogu se zateći svugdje na svijetu. Inače nisu agresivne i bodu samo ako ih se dira. Dr. Hung Chi-ting kazao je da se takve pčele obično mogu zateći u planinskim područjima te blizu grobova.

, Image: 315963225, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Upravo je tako Tajvanka He i postala vijest koja je obišla svijet: uređivala je obiteljski grob i čupala je korov kad je osjetila nešto u oku. Pretpostavljala je da se radi o zemlji ili prašini, pa je isprala oči vodom, ali do noći joj je oko nateklo i pod kapcima je osjećala oštru bol, kao da je nešto bode.

Kad je liječnik u bolnici pogledao njezine oči pod mikroskopom, ugledao je kako se u suznim kanalima miču sićušne nožice znojnih pčela, koje su se tamo hranile vlagom i solju iz suza.

Na sreću, He je bila vrlo prisebna i nije trljala oči, i upravo to joj je spasilo vid. Naime, da je dodirnula pčele zacijelo bi je izbole i izazvale veliku štetu.

Vrsta Halictidae jedna je od četiri pčelinje vrste koje su aktivne samo u sumrak ili u ranu večer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:04