PROGUTALO IH

DLAKAVA PANIKA U PITORESKNOM GRADIĆU Goleme žućkaste nakupine dosežu krovove, građani u očaju, životinjama prijeti bolest 'velike žute glave'

 Printscreen: YouTube

Ogromne količine suhe trave praktički su zatrpale australski gradić Wangaratta, piše BBC .

Do toga je došlo zbog velike suše, a frustrirani građani više ne znaju kako se riješiti hrpetina suhe trave koja im se gomila na dvorištima i oko kuća. Neke hrpe su toliko velike da su praktički dosegle krovove kuća, a svako domaćinstvo dnevno potroši nekoliko sati da bi ih barem malo raščistili.

Jedan od stanovnika je za australske Prime7 News Albury vijesti komentirao pošast:

- Iscrpljuje nas fizički, a psihički još više. No, važna stvar je da neće ubiti pse i mačke, nego samo napraviti gomilu nereda - rekao je neimenovani građanin za vijesti.

Ironija cijele situacije je u tome da vlasti ne mogu pomoći u čišćenju jer po njihovom tumačenju ova trava ne predstavlja opasnost od požara.

Ovu vrstu trave u Australiji nazivaju i "Hairy panic" (u slobodnom prijevodu "dlakava panika"), a poznata je pod latinskim nazivom Panicum effusum. Taj je naziv dobila zbog dugih vlati pokraj listova, koje se suše, otpadaju i zatim gomilaju.

Vrlo brzo raste, a njihovo formiranje u ogromna klupka suhe trave ima i reproduktivnu funkciju budući da ta klupka u sebi sadrže sjeme biljke. Potencijalno je smrtonosna za ovce ako ih pojedu u ogromnim količinama jer mogu razviti bolest "velike žute glave" - piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:49