DUBROVNIK FORUM

Dmitro Kuleba poručio da se Ukrajina bori i za Europu u cjelini, traži više oružja

Ruska invazija na Ukrajinu, nastavio je, uvukla je Europu u najgoru sigurnosnu krizu unazad nekoliko desetljeća.

Dmitro Kuleba

 Dursun Aydemir/Anadolu Agency Via Afp

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u petak je sudionicima Dubrovnik foruma rekao da se Ukrajina, na udaru "brutalne ruske agresije", ne bori samo sa sebe već i za cijelu Europu te je pozvao partnere da pojačaju i ubrzaju isporuke oružja.

"Danas, Ukrajinci se bore, riskiraju živote kako bi ostali neovisna zemlja, utemeljena na europskim vrijednostima, demokraciji, slobodi, poštivanju ljudskih prava, jednakosti i vladavini prava. Ali mi se ne borimo samo za slobodnu, demokratsku i miroljubivu Ukrajinu, Borimo se iz za Europu u cjelini", poručio je Kuleba obraćanju videovezom.

Sudionicima je rekao da su dobro svjesni brutalne ruske agresije na Ukrajinu te da su "mnogi izazovi s kojima se Ukrajina trenutno suočava poznati zemljama srednje i južne Europe te našim balkanskim prijateljima".

Ruska invazija na Ukrajinu, nastavio je, uvukla je Europu u najgoru sigurnosnu krizu unazad nekoliko desetljeća.

"Ukrajina je pod direktnim vojnim napadom Rusije, dok je ostatak Europe pod indirektnim pritiskom (...) cilj Rusije je posijati kaos u Europi, što više može", rekao je Kuleba i dodao da je najprirodniji način obuzdati agresivnu Rusiju i osnažiti potporu Ukrajini, posebice vojnu.

"Želimo i sposobni smo pobijediti u ovom ratu. Zahvalni smo svima koji su pritekli u pomoć u najcrnjem trenutku, ali je najvažnija vojna pomoć. Kako bismo ubrzali pobjedu Ukrajine potrebno je povećati i ubrzati isporuku teškog naoružanja velike preciznosti, posebice sustave višecijevnih raketnih bacača, 155 milimetarske haubice howitzer, tenkove, oklopna vozila", rekao je Kuleba.

"Pozivam sve partnere da djeluju i da čim prije dostave tu pomoć koja nam je od vitalne važnosti", istaknuo je.

"Sva druga pomoć relevantna je jedino ako uspijemo obraniti zemlju i poraziti neprijatelja", poručio je.

Također je rekao da sankcije djeluju, da su učinkovite i da ih treba dodatno proširiti i osnažiti.

Kuleba je rekao da su ruska nastojanja da destabilizira dijelove Europe počela znatno prije invazije na Ukrajinu te da se Moskva koristi brojnim alatima koji joj stoje na raspolaganju: energetskim ucjenama, miješanjem u unutarnje poslove i izbore, propagandom i destabilizacijom, korupcijom, kibernetičkim napadima pa čak i pokušajima svrgavanja demokratski izabranih vlada.

"Razlog je jednostavan: Putin želi našteti dobrobiti i stabilnost svake članice europske obitelji", rekao je Kuleba i sudionicima poručio "zajedno možemo ukrotiti Rusiju i njezinu sposobnost izvoza destrukcije, destabilizacije", nanošenja patnje izvan svojih granica.

To bi trebalo biti od najveće važnosti za naše partnere u srednjoj Europi i zapadnom Balkanu, smatra Kuleba.

"U istom smo čamcu. Potpora Ukrajini nije samo usluga Ukrajincima, to je najučinkovitije ulaganje u nacionalnu sigurnost naših partnera", zaključio je ukrajinski šef diplomacije.

Hrvatskoj i ostalim zemljama je zahvalio što su zagovarale da Ukrajina dobije kandidacijski status, nazvavši to "povijesnom odlukom".

Rezultat ruske agresije na Ukrajinu je da je "EU ujedinjenija, NATO je ujedinjeniji te da su EU i SAD ujedinjeni i snažni kao nikad prije".

"Moramo zadržati to jedinstvo", poručio je Kuleba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:53