MUSK TRLJA RUKE

Dnevni report Gojka Drljače: Priča o rastu cijena dionice Tesle postaje sve nestvarnija

Po ukupnoj vrijednosti dionica Tesla je uvjerljivo najveći proizvođač automobila na svijetu
STR/AFP
 Str

Iako je prihod Tesle u drugom kvartalu zapravo pao 5 posto godinu na godinu, kompanija je zabilježila nevjerojatni rast tržišne kapitalizacije. Samo od kraja ožujka ukupna vrijednost Tesle narasla je za nestvarnih 200 milijardi dolara.

Po ukupnoj vrijednosti dionica Tesla je uvjerljivo najveći proizvođač automobila na svijetu, iako velikim proizvođačima nije blizu niti prema prihodima, broju isporučenih vozila, niti profitima.

Novi rast cijene dionice Tesle dogodio se nakon što je kompanija izvijestila o neto prihodu od 104 milijuna dolara, čime je dosegla ukupni profit u četiri zadnja kvartala od 368 milijuna dolara, što je više nego skromno u odnosu na tržišnu kapitalizaciju od 295 milijuna dolara. Valuacija kompanije dosegla je neobjašnjivih 800 puta vrijednosti zarade.

Ono što je vrlo zanimljivo znati jest da je značajni dio Teslinih profita proizišao iz regulatornih poticaja (kredita) koji Tesla dobiva jer se prilagodio politici štetnih plinova te ih prodaje drugim proizvođačima automobila koji pretežito proizvode automobile s unutrašnjim izgaranjem.

U 12 mjeseci Tesla je drugim proizvođačima prodao oko milijardu dolara regulatornih kredita, a samo u zadnjem kvartalu 428 milijuna.

Drugim riječima, profitabilnost Tesle, koja je potakla tržišnu euforiju, zapravo je bazirana na regulatornim poticajima. Iako tržišna reagiraju oduševljeno, posebno mali investitori, treba primijetiti kako se s rastom Teslinih prihoda još od trećeg kvartala 2018. ne dešava ništa posebno. U zadnjih su se pak pet kvartala ustalili na razini 6,3 – 6,0 milijardi dolara.

Prijedlog dnevnog štiva:

U Poljskoj uhitili sedemero jer su izgradili ogromni 'srednjovjekovni dvorac' usred EU parka prirode

Prvi put je vidljiv multiplanetarni sistem izvan nalik našem koji rotira oko Sunca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:00