SAMO JE TRAŽIO UPUTE

Do besvijesti ga pretukli muškarci u odijelima. ‘Kad sam im rekao odakle sam, počeli su me mlatiti‘

Nakon što je izašao iz vlaka na kolodvoru Victoria, 31-godišnjak je kazao da su ga do besvijesti pretukli ljudi od kojih je tražio upute kojim putem krenuti

Policija, Ilustrativna fotografija

 Hasan Esen/Anadolu Agency Via Afp

Poljski imigrant podijelio s novinarima Telegrapha jezive detalje o tome kako je bio divljački napadnut samo nekoliko trenutaka nakon što je protekle subote stigao u London.

Nakon što je izašao iz vlaka na kolodvoru Victoria, 31-godišnjak je kazao da su ga do besvijesti pretukli muškarci u odijelima od kojih je tražio upute kojim putem krenuti.

Kamil Sobala, koji je inače ranije već živio u Londonu, srušen je na tlo i više puta udaren u lice. Napad se zbio u ulici Elizabeth, a postoji i snimka koju je mobitelom iz susjednog puba snimila jedna žena, koja je zatim i pozvala hitnu pomoć i policiju.

Sobala kaže da je 'duboko potresen ovim brutalnim napadom'. Toliko je sada uplašen da se boji čak i otići do dućana, te kaže da ne može uopće spavati.

Sobala se probudio u bolnici oko 20 sati, istoga dana.

- Namjeravao sam se naći s prijateljima i prošao pored puba pitati za pomoć jer mi je telefon ostao bez baterije. Želio sam znati gdje mogu napuniti bateriju i gdje je stanica podzemne željeznice. Zamolio sam ih za pomoć oko toga. No umjesto da samo kažu 'oprosti što ti ne mogu pomoći', opsovali su me. Onda su me pitali odakle sam i rekao sam da sam iz Poljske- prisjeća se Sobala.

Zatim je počeo stravičan napad.

- Bole me leđa, oko, obraz i lice. Jasno je da je ovaj napad rasistički.Počeli su me napadati, tek onda kad sam rekao da sam iz Poljske- tvrdi Sobala.

Snimka napada kruži društvenim mrežama i u njoj se jasno vidi se kako muškarac udara Kamila dok leži na podu.

- Jedna gospođa je objavila video i pozvala hitnu pomoć. Želim se zahvaliti svima koji su pomogli. Zahvaljujući toj snimci, nadam se da će napadači biti uhvaćeni, zaključuje Sobala.

Pojavile su se i kritike na račun policije. Zamjeraju im da nisu reagirali na vrijeme. Iz Metropolitanske policije su odgovorili 'da kada policija primi pozive o incidentima, poziv se ocjenjuje na temelju nekoliko razloga, uključujući i onaj postoji li neposredna opasnost po život'. Za gore navedeni slučaj tvrde da nije bio toliko hitan jer je pozivatelj izjavio da su napadači napustili mjesto događaja i da je već pozvana hitna, zbog čega prema njihovoj procjeni ovaj slučaj 'ne spada u kategoriju koja zahtijeva najhitniji odgovor.'

Trenutno nema uhićenja, ali je istraga u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 05:07