KIRURG IZ KIJEVA

‘Do jučer su ti fašisti ubili više od pedesetero djece. Jesu li i to bili nacisti kako pričaju Rusi?‘

Vitalij Kravčenko kaže kako je uvijek spreman na najgore jer se bavi onim najgorim u medicini

Prizor iz bolnice u Kijevu

 Aytac Unal/AFP

Vitalij Kravčenko, kirurg u kijevskoj bolnici, za Televiziju N1 govorio je o stanju u glavnom gradu Ukrajine i bolnici u kojoj radi i koju nije napustio.

Kaže kako je u bolnici ostalo oko 35 do 40 posto njegovih suradnika te da je to dovoljno za pružanje kvalitetne pomoći pacijentima. “Imamo puno opreme i snage, ali ne možemo znati što će biti”, kaže. Dodaje kako bi moglo biti mnogo ranjenih vojnika počne li zaista bitka za Kijev. “Spremni smo i napravit ćemo sve što možemo za njih”, rekao je.

Jučer je, kaže, išao kući iz bolnice, što ne radi često otkako je počeo rat. On živi na suprotnoj obali Dnjepra od bolnice, a problem je, kaže, ići preko rijeke jer samo jedan most je otvoren za civilne automobile i velika je gužva pred njim. Čekao je gotovo dva sata da prijeđe most.

Mnogi liječnici i medicinske sestre imaju malu djecu i morali su otići kako bi zaštitili djecu i odveli ih na zapad zemlje, govori Kravčenko. “Mnogi od njih sada nemaju mogućnost vratiti se. Sada je samo jedna cesta prohodna za doći do Kijeva, a sve ostalo je opasno za putovanje”, govori.

Na pitanje o namjeri Poljske da Ukrajini donira ratne avione, kojoj su se na putu ispriječili pravila NATO-a i SAD-a, on kaže kako je uvijek spreman na najgore jer se bavi onim najgorim u medicini. “Priča se o tim avionima već četiri dana. Ti avioni se u Poljskoj očekuju i jedan dan se priča da ih mogu dati Ukrajini, a sljedeće jutro da ne. Mi moramo biti samostalni u tom ratu”, smatra Kravčenko.

O poruci Olene Zelenske Ukrajincima, ali i tome da je cijeli državni vrh ostao u zemlji i bori se protiv ruske okupacije, Kravčenko kaže: “Naša vlast, najviše gradonačelnik i direktor bolnice, svi su ostali u Kijevu, svatko sa svog mjesta brani našu zemlju. Mislim da je i njegova žena (predsjednikova, op.), ona neće pucati, ali može pokazati stvari i razgovarati s drugim zemljama i pokazati te užase koje vidimo svugdje u Ukrajini. Do jučer su ti fašisti ubili više od 50 djece, to su djeca, to nisu nacisti i nacionalisti kako pričaju u Rusiji”, zaključuje Kravčenko za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2022 04:26