PROMET SE NASTAVLJA

Do kraja travnja promet u luci Baltimore će se nastaviti - spremni su i za posjet Joe Bidena

Glavni kanal blokiran je otkako se natovareni kontejnerski brod zabio u potporni stup mosta, usmrtivši šest ljudi

Promet u luci Baltimore trebao bi se nastaviti do kraja travnja

 Kevin Dietsch/Getty Images Via Afp

Inženjerski korpus američke vojske priopćio je u četvrtak kako očekuje otvaranje novog kanala prema luci Baltimore do kraja travnja, čime će se osloboditi komercijalni brodovi blokirani srušenim mostom, a potom vratiti pristup luci s punim kapacitetom do kraja svibnja.

Glavni kanal blokiran je otkako je potpuno natovareni kontejnerski brod Dali ostao bez pogona i zabio se u potporni stup mosta Francis Scott Key Bridgea 26. ožujka, usmrtivši šest ljudi i uzrokujući rušenje mosta u rijeku Patapsco. Vojni korpus, dio tima koji je poslan u Baltimore, najavio je planove dan uoči posjeta predsjednika Joea Bidena, rekavši da će u roku od četiri tjedna kanal biti prikladan za neka plovila.

Luka Baltimore prva je u Sjedinjenim Državama po količini prometa automobila i lakih kamiona te poljoprivrednih i građevinskih strojeva, prema državi Maryland. Većina tog prometa je obustavljena od nesreće, iako su neki terminali izvan pogođenog područja nastavili s radom.

image

Promet u luci Baltimore trebao bi se nastaviti do kraja travnja

Kevin Dietsch/Getty Images Via Afp

Ranije ovog tjedna, dva pomoćna kanala pogodna za brodove za hitne slučajeve i teglenice otvorena su s obje strane onesposobljenog broda, koji je zaglavio ispod krhotina mosta s tisućama kontejnera i posadom od 21 mornara koji su još uvijek na brodu.

Do kraja svibnja, korpus je rekao da očekuje da će vratiti pristup luci u punom kapacitetu. Prije toga, spasilačke ekipe moraju ukloniti čelične ostatke mosta s Dalija kako bi ga izvukli iz luke, zatim i ostatke mosta koji su pali u vodu. Među tim krhotinama nalaze se tijela četiri od šest poginulih radnika na mostu.

image

Promet u luci Baltimore trebao bi se nastaviti do kraja travnja

Kevin Dietsch/Getty Images Via Afp

Bidenova administracija osigurala je početnih 60 milijuna dolara hitnih sredstava za čišćenje kanala, a Biden je rekao da će zatražiti od Kongresa da financira potpunu ponovnu izgradnju mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:25