CAPE CANAVERAL

Do subote odgođeno lansiranje 3D isprintane rakete Terran 1 s Floride, otkriven i razlog

Preniska toplina pogonskog goriva rakete na kraju je tvrtku natjerala da lansiranje odgodi,

Raketa Terran 1

 Ricardo Ramirez Buxeda/Zuma Press/Profimedia/Ricardo Ramirez Buxeda/zuma Press/profimedia

Kalifornijska svemirska tvrtka, startup pod nazivom Relativity Space, otkazala je planirano lansiranje 3D isprintane rakete Terran 1 s Floride u srijedu zbog problema s temperaturom goriva, odgodivši ključno testiranje nove strategije tvrtke čija je svrha smanjiti troškove proizvodnje.

Raketa Terran 1 visoka 35 metara, čijih je 85 posto napravljeno uz pomoću 3D printera, trebala je poletjeti s lansirne rampe američke svemirske baze u Cape Canaveralu u srijedu poslijepodne.

No preniska toplina pogonskog goriva rakete u sklopu trosatnog lansirnog perioda na kraju je tvrtku natjerala da lansiranje odgodi, objavila je tvrtka na Twitteru, dodavši da je sljedeći pokušaj lansiranja zakazan za subotu između 13 i 16 sati po mjesnom vremenu (18 do 21 po srednjoeuropskom).

Relativity je jedan od američkih raketnih ‘startupova‘ koji se međusobno natječu u nastojanju da se zadovolji sve veća potražnja za jeftinim uslugama lansiranja.

Troškove planira smanjiti korištenjem golemih robotskih 3D-pisača koji bi trebali omogućiti jednostavniju proizvodnju raketa za lansiranje u orbitu. Tvrtka je preskočila ranije planirana testiranja te je odlučila lansirati raketu izravno prema orbiti.

Terran 1 je u stanju u Zemljinu orbitu prenijeti do 1250 kilograma tereta, a tvrtka po letu naplaćuje 12 milijuna dolara. Za usporedbu SpaceX-ova raketa Falcon 9 može u svemir podići više od 22.000 kilograma, što stoji oko 67 milijuna dolara po letu.

Tvrtka je planirala da Terran 1 za vrijeme probnog leta ne nosi nikakav teret.

"Lansiranje za koje se pripremamo prilika je da demonstriramo gomilu stvari odjednom", rekao je Reutersu Josh Brost, potpredsjednik Relativityja odgovoran za prihode prije planiranog pokušaja lansiranja.

Proces 3D ispisa, koji se uvelike koristi u raznim industrijama, uključuje strojeve koji autonomno "ispisuju" uzastopne slojeve mekanih, tekućih ili praškastih materijala, a oni se brzo stvrdnjavaju ili spajaju u čvrste trodimenzionalne objekte. Nacrti objekata skenirani su iz digitalnih nacrta.

Korištenje 3D-pisača, rekao je Brost, omogućuje Relativityju da ubrza velik dio proizvodnog procesa i da se lakše unesu promjene kako bi se poboljšao dizajn rakete bude li potrebno nakon polijetanja, eliminirajući pritom potrebu za složenim opskrbnim lancem koji bi u uobičajenim okolnostima usporio čitav proces poboljšanja na raketi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 07:18