PROCURIO TRANSKRIPT

‘Dobar dan, ja sam pilot, upao sam u nečije dvorište. Gospođo, nisam siguran gdje mi je avion‘

Pilot je padobranom sletio u dvorište jednog čovjeka, a zatim su nazvali 911 i pokušali objasniti da ne znaju gdje je borbeni avion

ilustracija, borbeni avion F-35B

 Apfootage/alamy/alamy/profimedia/apfootage/alamy/alamy/profimedia/

Prije nekoliko dana američki borbeni avion nestao je te mu se izgubio svaki trag negdje iznad Južne Karoline, nakon što se pilot katapultirao. Vojni pilot sigurno se evakuirao iz aviona F-35B Lightning II iznad Sjevernog Charlestona u nedjelju popodne nakon problema tijekom leta, a sada je otkrivena i četverominutna snimka koja bilježi bizarne okolnosti tog slijetanja.

Na snimci, koju možete poslušati ovdje, mogu se čuti tri neidentificirane osobe, a okolnosti su poprilično bizarne. Naime, jedna od osoba je stanovnik Sjevernog Charlestona koji mirno objašnjava da mu je pilot upravo padobranom skočio u dvorište, zatim je tu pilot koji ne zna što se dogodilo s njegovim borbenim avionom, dok je treća osoba zbunjena žena dispečer koja sve to pokušava shvatiti.

"Imamo pilota u kući i pretpostavljam da je sletio u moje dvorište. Pokušavamo dogovoriti da hitna pomoć dođe do kuće, molim vas", govori vlasnik kuće u čije je dvorište pilot sletio.

47-godišnji pilot rekao je da se osjeća dobro, samo su ga boljela leđa. Vlasnik kuće rekao je da je pilot izgledao dobro kad ga je zatekao u dvorištu.

"Gospođo, srušio se vojni avion. Ja sam pilot. Morate mi poslati liječničku pomoć. Nisam siguran gdje mi je avion, negdje se srušio. Ja sam se katapultirao", govori muškarac ženi dispečeru.

Kasnije tijekom poziva, još je jednom zamolio za liječničku pomoć. "Gospođo, ja sam pilot vojnog zrakoplovstva i katapultirao sam se. Samo sam se spustio padobranom na zemlju. Možete li, molim vas, poslati hitnu pomoć?" govori pilot.

Pilot se uspješno spustio padobranom oko 2 popodne nakon čega je odveden u obližnju bolnicu gdje je ustanovljeno da je u stabilnom stanju, kazala je Melanie Salinas. Ime pilota nije objavljeno.

Borbeni zrakoplov, za koji je Marine Corps rekao da je bio na visini od samo oko 300 metara, nastavio je letjeti 100 kilometara dok se nije srušio u ruralnom području u blizini Indiantowna. Trebalo je više od jednog dana da se locira olupina. Brojna pitanja ostala su otvorena u vezi ove nesreće, posebice ono zašto zrakoplov nije praćen dok je nastavio svoj let iznad Južne Karoline i kako je moglo potrajati više od jednog dana da se pronađe takav golemi borbeni avion koji je letio iznad naseljenih, iako ruralnih područja.

Američki marinci odgovorili su da se u slučaju katapultiranja briše komunikacija iz sigurnosnih razloga, kako bi se zaštitila lokacija pilota i tajni sustavi aviona, pa to može zakomplicirati pronalazak.

"Nakon izbacivanja pilota, letjelica je dizajnirana da izbriše (ili ‘nulira‘) svu sigurnu komunikaciju", objasnili su marinci, prenosi AP.

Incident je još pod istragom, a rezultati službenog odbora za reviziju mogli bi se čekati još mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:14