USPJEH MALE NACIJE

Dobili stotine tisuća doza, čekali najpovoljniji ‘astrološki datum‘, a onda cijepili sve odrasle u dva tjedna!

Butan, malena nacija stisnuta između Tibeta i Indije, druga je na svijetu po postotku procijepljenja populacije
 Upasana Dahal/AFP

Butanske vlasti baš ništa ne prepuštaju slučaju. Pogotovo ne u slučaju ozbiljnih stvari poput cijepljenja stanovnika protiv Covida. Ova malena nacija, stisnuta između Tibeta i Indije, danas je druga na svijetu po postotku procijepljenja populacije.

Zanimljivo je da je dobila stotine tisuća doza cjepiva još u siječnju, no cijepljenju stanovništva pristupila je tek 27. ožujka, na datum koji su tamošnji budistički redovnici izračunali kao najpovoljniji za početak velike zdravstvene akcije.

I čini se da tko polako ide, prije dođe. Ili da su butanski budistički radovnici vrsni u astrološkim projekcijama. Čekanje se, naime, isplatilo i Butan je u manje od dva tjedna cijepio prvom dozom cjepiva 93 posto svoje odrasle populacije.

Jedino su Sejšeli cijepili veći postotak stanovništva, a ovo himalajska kraljevina bila je brža u cijepljenju od primjerice Ujedinjene Kraljevine i Izraela, razvikanih po uspješnom programu cijepljenja.

Baš poput Sejšela, na ruku je Butanu išlo to što je riječ o maloj, rijetko naseljenoj zemlji. Naime, riječ je o zemlji koja je ugrubo površine Švicarske, a broji tek nešto više od 700.000 stanovnika. Budući da je posrijedi relativno siromašna nacija, a nalazi se između Kine i Indije, Butan je profitirao i zbog tzv. diplomacije cjepiva, i dobio veliku količinu cjepiva od južnog susjeda Indije. Vjeruje se kako su besplatne doze stigle kako bi se suzbio utjecaj koji u zemlji ima drugi moćni susjed, Kina.

image
Upasana Dahal/AFP

Čak 150.000 doza stiglo je u siječnju, a potom su došle nove zalihe, za sveukupno 400.000 ljudi, no ured premijera Lotaya Rsheringa (koji je inače liječnik) poručio je da se čeka povoljni datum za početak velike zdravstvene akcije. Naime, budistički redovnici zavirili su u zvijezde i saznali da je razdoblje između 14. veljače i 13. ožujka vrlo nepovoljno pa premijerov je ured odlučio da će se zato pričekati s početkom cijepljenja.

Astrologija je slučajno (ili možda ne?) kumovala tome da je zemlja do ožujka nagomilala zalihu od 400.000 doza, a upravo zbog te činjenice nije morala planirati i organizirati prioritetne skupine za cijepljenje. U manje od dva tjedna one su podijeljene, a to je poguranac za Indiju da pošalje nove zalihe kojima će se populacija cijepiti drugom dozom.

Dok su čekali da se zvijezde poklope, Butan je iskoristio priliku kako bi stanovnike upoznao s procedurom, popularizirao cijepljenje i kako bi uspostavio 1200 punktova za cijepljenje u zemlji koja je do početka pandemije imala samo 37 liječnika.

Prvi dan cijepljenja izgledao je mnogo drugačije u Butanu nego drugdje. Redovnici su pjevali vjerske napjeve, a u 9.30 ujutro, kada je počelo povoljno razdoblje, zapaljene su svijeće. Prva je cijepljena žena rođena u godini Majmuna, a isto vrijedi za medicinsku sestru koja joj je ubrizgala cjepivo.

Organizirano je cijepljenje i u dalekim selima, a ponegdje su u snijegom zametena selo timovi za cijepljenje morali ići helikopterom. Butansko ministarstvo zdravstva objavilo je da je do 8. travnja više od 472.000 ljudi u dobi od 18 do 104 godine dobilo prvu dozu AstraZenencina cjepiva.

Posljednji će biti cijepljen kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Tako je barem poručio, da čeka dok svi ne dobiju prvu dozu. "Svi se moramo cijepiti kako bi njegovo veličanstvo moglo što prije dobiti svoju dozu", poručilo je u svom priopćenju ministarstvo zdravstva pozivajući da se svi koji nisu dobili cjepivo jave i cijepe.

Butan, jedna od zemalja koje nikad nisu priznale RH

Nakon 2. studenoga 2020. godine kada je Hrvatsku priznao Tuvalu, 8 država još nije formalno priznalo Hrvatsku, niti su s Hrvatskom uspostavile diplomatske odnose. To su Burundi, Butan, Južni Sudan, Liberija, Niger, Somalija, Srednjoafrička Republika i Tonga. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:32