PRESEDAN U ENGLESKOJ

Dobio 66 tjedana zatvora: Prvi put osuđen čovjek zbog slanja seksualnih fotografija putem WhatsAppa

Zakonom o online sigurnosti koji je stupio na snagu 31. siječnja, “cyberflashing” je postao prekršaj u Engleskoj i Walesu

Nicholas Hawkes koji je osuđen za slanje neželjenih slika preko WhatsAppa i iMessagea

 Essex Police/Profimedia

U Engleskoj je po prvi put osuđena osoba za prekršaj “cyberflashinga” - slanja seksualne fotografije ili snimke kojom se kod primatelja izaziva uznemirenost ili poniženje. Titula prve osuđene osobe pripala je Nicholasu Hawkesu iz Essexa, već prethodno osuđenom seksualnom prijestupniku, javlja The Guardian.

Zakonom o online sigurnosti koji je stupio na snagu 31. siječnja, “cyberflashing” je postao prekršaj u Engleskoj i Walesu. Hawkes je stoga osuđen na 66 tjedana zatvora, nakon što je prošli mjesec poslao neželjene slike svojih genitalija 60-godišnjoj ženi i 15-godišnjoj djevojčici.

Prema navodima suda, zamolio je oca da mu posudi mobitel kako bi obavio poziv vezan za uvjetnu kaznu zbog prijašnjih suđenja, ali umjesto toga je otišao u drugu sobu i preko WhatsAppa poslao sliku 60-godišnjakinji. Par minuta kasnije je poslao još jednu sliku djevojčici, ovog puta preko iMessagea, koja ju je ostavila “prestravljenu i uplakanu”.

image

Nicholas Hawkes

Essex Police

Obje žrtve su snimile zaslon i poruke koje su im stigle, nakon čega su ga isti dan prijavile policiji. David Barr, tužitelj u slučaju, rekao je da ovi prijestupi “spadaju u prethodno utvrđeni obrazac ponašanja 39-godišnjaka”.

Unatoč prijašnjim prekršajima kada je osuđen za seksualnu aktivnost s djetetom mlađim od 16 godina, Hawkes nije primio nikakav tretman jer je lista čekanja bila preduga, iako mu je bilo ponuđeno 12 pregleda kod psihijatra. Najnovije optužnice za “cyberflashing” je priznao, kao i kršenje uvjetne kazne za još jedan seksualni delikt.

Uz 66 tjedana zatvorske kazne, izrečena mu je zabrana prilaska žrtvama tijekom sljedećih 10 godina i zabrana prilaska ženama koje ne poznaje na javnim cestama i parkovima u trajanju od 15 godina.

“Cyberflashing” uključuje ​​prijestupnike koji šalju neželjenu seksualnu sliku ili video na društvenim mrežama, aplikacijama za upoznavanje, preko Bluetootha ili Airdropa. Žrtve dobivaju doživotnu anonimnost prema Zakonu o seksualnim prijestupima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:37