MJANMAR

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi dobila je dodatnih sedam godina zatvora

Današnja presuda nadovezuje se na presude iz prosinca prošle godine koje nose najmanje 26 godina zatvora

Prosvjedi zbog osude Suu Kyi

 Str/Afp

Sud u Mjanmaru osudio je u petak svrgnutu čelnicu Aung San Suu Kyi na sedam godina zatvora po pet točaka optužnice, rekao je izvor upoznat sa slučajem.

Ovom su presudom zaključeni posljednji sudski postupci protiv Suu Kyi koja je uhićena u veljači 2021. nakon vojnog udara.

Na ročištu iza zatvorenih vrata proglašena je krivom za kaznena djela povezana s iznajmljivanjem i korištenjem helikoptera u vrijeme dok je bila na čelu države, pojasnio je izvor koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti tog slučaja.

Glasnogovornik vladajuće hunte nije bio dostupan za komentar.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir provela je desetljeća u borbi za demokraciju u Mjanmaru i većinu političkog života provela u pritvoru pod vojnim huntama.

Današnja presuda nadovezuje se na presude iz prosinca prošle godine koje nose najmanje 26 godina zatvora.

Zapadne zemlje su osudile te sudske postupke kao lakrdiju kako bi hunta Suu Kyi, u kojoj vide svog najvećeg neprijatelja, držala po strani.

U zemlji je sve snažniji otpor vladajućoj vojnoj hunti.

Suu Kyi je sve dosadašnje presude nazvala "apsurdnim". Vojska je svrgnula Suu Kyi pod izgovorom da je propustila riješiti nepravilnosti na izborima 2020. na kojima je njezina stranka uvjerljivo pobijedila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:55