ETIOPSKI PREMIJER

DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR UPOZORIO NA PRIJETNJE ROGU AFRIKE 'Rat je inkarnacija pakla za sve. Znam jer sam bio tamo i vratio se natrag'

 
Abiy Ahmed Ali
 NTB Scanpix/Hakon Mosvold Larsen / via REUTERS

Militantne skupine i globalne vojne sile predstavljaju prijetnju za mir i stabilnost Roga Afrike, upozorio je u utorak etiopski premijer Abiy Ahmed, nakon što je primio Nobelovu nagradu za mir za postizanje mirovnog sporazuma s Eritrejom.

Abiy je proglašen ovogodišnjim dobitnikom Nobelove nagrade za mir za svoje mirovne napore kojima su završila dva desetljeća neprijateljstava s etiopskim dugogodišnjim neprijateljem Eritrejom.

U govoru u Oslu Abiy je zahvalio "dobroj volji" eritrejskog predsjednika Isaiasa Afwerkija i opisao da su dvije zemlje odlučne održati mir.

No Abiy, koji je sa 43 godine najmlađi afrički politički lider, govorio je i o opasnostima s kojima se suočava njegova regija.

"Globalne vojne supersile šire vojnu nazočnost u regiji. Terorističke i ekstremističke skupine također pokušavaju uspostaviti uporište", rekao je Abiy, ali nije pojasnio koje je zemlje ili skupine imao na umu.

"Ne želimo da Rog postane bojište supersila niti skrovište za trgovce terorom ili posrednike očaja i bijede", dodao je.

Nobel Peace Prize Laureate Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed Ali delivers his speach during the awarding ceremony in Oslo City Hall, Norway December 10, 2019.  NTB Scanpix/Terje Bendiksby via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.
NTB Scanpix/Terje Bendiksby / via REUTERS
Abiy Ahmed Ali

Abiy je bio vojnik od 1998. do 2000. u ratu između Etiopije i Eritreje, te je istaknuo da je svjedočio "ružnoći rata, njegovoj okrutnosti i onome što on može učiniti ljudima".

"Rat je inkarnacija pakla za sve uključene. Znam jer sam bio tamo i vratio se natrag", rekao je.

"Vidio sam braću kako ubijaju braću na bojnom polju. Vidio sam starce, žene i djecu kako drhću pred terorom pod smrtonosnom kišom metaka i topovskih granata."

Abiy je naglasio da je njegova administracija pustila sve političke zatvorenike, zatvorila centre za pritvor i zaustavila uhićenja novinara.

Njegovi kritičari kažu ipak da su Abiyjevi pokušaji da nametne jedinstvo - uključivo formiranje jedinstvene nacionalne političke stranke - suočeni unaprijed s neuspjehom s obzirom da etiopskih 105 milijuna stanovnika pripada u više od 80 etničkih skupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 05:33