EPIDEMIJA

DOBRE VIJESTI IZ AUSTRALIJE Stopa širenja koronavirusa prepolovljena zadnjih dana, vlasti ipak zabrinute zbog povećanja slučajeva lokalnog prijenosa

 AFP

Stopa širenja novog koronavirusa u Australiji prepolovljena je zadnjih dana, rekao je premijer Scott Morrison u nedjelju, najavivši dodatnih više od milijarde australskih dolara za povećanje telemedicinske njege i drugih zdravstvenih usluga.

Dnevno povećanje proteklih dana je oko 13 do 15 %, što je smanjenje od 25 do 30 % od prije tjedan dana te svjedoči da mjere socijalnog distanciranja djeluju, istaknuo je Morrison.

"Još uvijek je jaka stopa povećanja, nema sumnje", rekao je u televizijskom obraćanju.

U Australiji u nedjelju je bilo 3809 potvrđenih slučajeva, 431 više nego dan prije, sa 16 smrtnih ishoda, prema podacima ministarstva zdravstva.

U Novom Zelandu prvi je smrtni slučaj od koronavirusa bio u nedjelju, a potvrđeno je da je broj zaraženih porastao na 514.

Dvije trećine slučajeva u Australiji posljedica su kontakta s ljudima koji su se vratili iz inozemstva, rekli su vladini dužnosnici.

Vlasti su zabrinute zbog nedavna povećanja slučajeva lokalnog prijenosa, posebno u New South Walesu (NSW) i Victoriji, gdje živi više od pola australskih stanovnika, kojih je u zemlji 25,5 milijuna.

Australija je uvela niz mjera u borbi protiv širenja Covida-19, no državne i savezne vlade šalju neujednačene poruke o socijalnom distanciranju i ostalim mjerama, što stvara konfuziju.

Morrison je u nedjelju rekao da svih šest australskih država i dva teritorija rade na suzbijanju zaraze, no zbog porasta broja slučajeva u pojedinim državama one će možda morati uvesti dodatne mjere "prije od ostalih".

Australski mediji objavili su u nedjelju da su mnogi kažnjeni zbog kršenja karantene pošto je zemlja prošli tjedan ad hoc uvela kazne, čak i zatvorske, za pojedince i tvrtke koje se ne pridržavaju pravila.

Gospodarske mjere

Morrison je također rekao da će se potrošiti dodatni novac na mogućnosti telemedicinske njege, potporu suzbijanja nasilja u zemlji te usluga u području mentalne skrbi kako bi se pomoglo "najranjivijim" skupinama stanovništva.

To su dodatne mjere uz već najavljene, koje iznose oko 10% godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Australije, kako bi se pomoglo gospodarstvu da riješi zastoj uzrokovan pandemijom, koja je počela u Kini a proširila se na više od 200 zemalja.

Recesija u Australiji prva je u zemlji u gotovo tri desetljeća. Morrison je rekao da će dodatne mjere financijske pomoći vlada razmotriti u nedjelju tijekom dana.

"To je dio hibernacijske strategije kako bi se osiguralo da ljudi ostanu povezani sa svojim tvrtkama i svojim poslovima, no s druge strane, Australija može iz toga izaći snažnija", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:39