IZLAZ IZ KRIZE

Dobri poslovni rezultati kompanija potaknuli su rast burzi diljem svijeta

‘Zabrinutosti koje su vladale na tržištu u vezi s inflacijom, višim kamatnim stopama i delta varijantom koronavirusa možda popuštaju‘
Wall Street u New Yorku
 Spencer Platt/AFP

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima banaka nego što se očekivalo, pa su inflacijski pritisci i skorašnje zaoštravanje monetarne politike pali u drugi plan.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 35.294 boda, dok je S&P 500 porastao 1,8 posto, na 4.471 bod, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 14.897 bodova.

Za Dow Jones bio je to najveći tjedni skok od lipnja, a za S&P 500 od srpnja, što se, među ostalim, zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon i Microsoft, koji imaju golemu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udjel u indeksima.

Snažno su porasle i cijene dionica banaka, kao što su Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs i Morgan Stanley, nakon što su te banke izvijestile o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Od 40-ak kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, većina njih izvijestila je o većim zaradama nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu porasle oko 32 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast 29,4 posto.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

„Tržište raste na temelju dobrih zarada kompanija i nadam se da će to potrajati. U idućim tjednima vidjet ćemo poslovne rezultate niza kompanija iz svih sektora”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Dobrom raspoloženju na tržištu pridonijeli su i podaci koji su pokazali da su proizvođačke cijene oslabile u rujnu, što budi nadu da inflacijski pritisci popuštaju.

Isto tako, poboljšava se situacija na tržištu rada, pa je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao blizu najnižih razina u posljednjih 19 mjeseci.

„Zabrinutosti koje su vladale na tržištu u rujnu, pa i prošloga tjedna, u vezi s inflacijom, višim kamatnim stopama i delta varijantom koronavirusa možda popuštaju. Nije sve to iza nas, no privremeno je situacija manje zabrinjavajuća, što otvara prostor za rast tržišta”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,95 posto, na 7.234 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,5 posto, na 15.587 bodova, a pariški CAC 2,6 posto, na 6.727 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 3,6 posto, na 29.068 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 17:19