CHRISTIAN SCHMIDT

‘Dođe li do disolucije BiH, to će biti scenarij koji će imati posljedice po cijelu regiju‘

Schmidt je ocijenio da u BiH, na sreću, nema previše oružja pa je time i mogućnost izbijanja sukoba smanjena

Christian Schmidt

 Antonio Balic/Cropix

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt ustvrdio je da je lider bosanskih Srba Milorad Dodik, pod pritiskom, ipak odustao od plana da dovede u pitanje opstanak oružanih snaga BiH, no njemački političar upozorava da kriza u BiH time još nije riješena.

U razgovoru za britanski Guardian tijekom ovotjednog boravka u Washingtonu Schmidt je kazao da su "regionalni lideri" uvjerili Dodika da odustane od povlačenja bosanskih Srba iz sastava jedinstvene bosanskohercegovačke vojske i uspostave vojske Republike Srpske.

Schmidt nije objasnio tko je to Dodika uspio uvjeriti da je riječ o opasnom planu koji bi mogao odvesti cijelu BiH ali i regiju u sukobe no poznato je da je srpski član Predsjedništva BiH ranije odvojeno razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom te slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Nakon tih sastanaka Dodik je počeo govoriti o tome da mu je prihvatljivo i smanjenje oružanih snaga BiH, a ne samo njihovo ukidanje što je ponovio i u srijedu kada je u Sarajevu razgovarao s povjerenikom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem.

"Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da nitko neće prihvatiti put koji vodi povećanoj mogućnosti političkog i nadajmo se, ne i vojnog sukoba", kazao je Schmidt u tekstu koji potpisuje washingtonski dopisnik Guardiana Julian Borger, i sam dobar poznavatelj stanja u BiH i regiji.

Schmidt je ocijenio da u BiH, na sreću, nema previše oružja pa je time i mogućnost izbijanja sukoba smanjena no upozorava da Dodikova separatistička retorika kao i njegove najave da će osporiti postojeći jedinstveni sustav prikupljanja poreza i carina na državnoj razini te državno pravosuđe vode zemlju u "tešku krizu".

Dodik je, smatra Schmidt, sam sebe doveo u situaciju u kojoj mu je teško napraviti korak unatrag a da zbog toga ne izgubi na političkoj vjerodostojnosti pa je upravo zbog takvog stanja stvari nužan "vrlo jasan" odgovor međunarodne zajednice.

Dođe li do disolucije BiH, upozorava Schmidt, to će biti scenarij koji će imati posljedice po cijelu regiju.

Iz Schmidtova ureda u Sarajevu (OHR) potvrdili su da se on tijekom boravka u Washingtonu sastao s dužnosnicima američke administracije uključujući savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta i podtajnicu u State Departmentu Victoriju Nuland koje je upoznao sa "neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske".

"Spriječiti poništavanje rezultata postignutih tijekom proteklih 26 godina je ključan prioritet. Uspješan odgovor na trenutne izazove pružit će Bosni i Hercegovini priliku da napreduje na putu prema EU što podrazumijeva i ispunjavanje ciljeva i uvjeta za okončanje međunarodne supervizije”, glavna je poruka koju je Schmidt prenio svojim američkim sugovornicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:02