ALARM ZA UZBUNU

‘Dođe li do rata na Dalekom istoku, slijedi krah farmaceutskog tržišta. EU bi bila posebno na udaru‘

Europa sad proizvodi tek četvrtinu aktivnih supstanci za proizvodnju lijekova, za razliku od 2000., kad je proizvodila čak polovinu

Ilustrativna fotografija

 Costfoto/Ddp Usa/Profimedia/Costfoto/ddp Usa/profimedia

- Ako Kina uistinu napadne Tajvan, došlo bi do kraha globalnog farmaceutskog tržišta - upozorio je Gian Paolo Negrisoli, izvršni direktor farmaceutske kompanije Flamma Group, redakciju portala Politico, dodavši kako su "svi u branši vrlo svjesni opasnosti koja im prijeti, ali da je malo tko spreman to reći na glas, jer ne žele ‘prizivati vraga‘".

Bitno labaviji propisi za zaštitu okoliša, jeftinija radna snaga i puka veličina ekonomije, Kini su omogućili da se tijekom posljednja dva desetljeća nametne kao farmaceutska sila. Spomenuti faktori daju joj kompetitivnu prednost u odnosu na europske i američke konkurente, zbog čega su vodeće farmaceutske kompanije proteklih godina prebacivale sve veći dio svojih proizvodnih kapaciteta upravo ondje.

Nebrendirani lijekovi

Žila kucavica kineske farmaceutske proizvodnje postali su tako nebrendirani lijekovi koji se rutinski koriste u bolnicama, a posebno su se istaknuli u proizvodnji analgetika te lijekova protiv visokog krvnog tlaka.

Kina praktički ima monopol nad proizvodnjom aktivne supstance za penicilin, zbog čega se postavlja pitanje kako bi se uzurpiranje farmaceutskog nabavnog lanca odrazilo na globalne zalihe penicilina.

U obzir treba uzeti i činjenicu da je Tajvanski tjesnac dug 180 kilometara jedan od najprometnijih nabavnih lanaca na svijetu i ključna je ruta za transport medicinskih farmaceutskih sastojaka. U tom području proteklih mjeseci pojačano "zvecka oružje", jer s jedne strane Peking ima vojne vježbe u neposrednoj blizini otoka kojeg smatra svojim teritorijem, dok SAD, Japan i Južna Koreja upozoravaju Kinu da sigurnost i samoupravljanje Tajvana smatra vlastitim geostrateškim ciljem, zbog čega je spremna intervenirati ako dođe do promjene statusa quo.

- Ako si želite predočiti kako bi uzurpacija nabavnog lanca izgledala u praksi, početak pandemije covida-19 možda je najbolji primjer takvog scenarija - zaključila je Maggie Saykali, šefica grupacije European Fine Chemicals Group, koja zastupa proizvođače aktivnih supstanci u EU. U razgovoru za portal POLITICO navela je primjer Indije u kojoj je nakon prvog većeg vala zaraze covidom-19 uvedena zabrana izvoza paracetamola što je izazvalo nestašicu tog lijeka na globalnom tržištu.

Težak zadatak

- Imali smo sreće što pandemija nije toliko dugo trajala i što smo se uspjeli ‘pokriti‘ zalihama dok diplomacija nije odradila svoje. No treba naglasiti da je diplomaciji trebalo mnogo vremena da s ‘prijateljskom vladom‘ dogovori uvjete deblokade nabave. U slučaju da Kina uistinu napadne Tajvan, diplomacija bi imala još i teži zadatak - upozorila je Saykali, dodavši kako se farmaceuti zapravo boje čak i nametanja sankcija Kini.

Prema posljednjim podacima, Europa trenutno proizvodi tek četvrtinu aktivnih supstanci za proizvodnju lijekova, što je velik pad u odnosu na 2000., kad je proizvodila čak polovinu. Studija koju je za potrebe spomenute grupacije European Fine Chemicals Group provela kompanija za istraživanje tržišta IQVIA ukazuje na to da čak tri četvrtine farmaceutskih sastojaka i kemikalija koje Europa koristi u proizvodnji lijekova dolazi iz Azije. U tom kontekstu na kinesko tržište otpada oko 70 posto.

Europske farmaceutske kompanije poput Olona i Flamm grupe već rade na diversifikaciji svog nabavnog lanca, ali za takve strateške poteze treba vremena, kojeg u ovakvoj situaciji kronično nedostaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:17