TRIJUMF FAVORITA

DODIJELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA MIR 2016. Dobitnik je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos

Juan Manuel Santos
 REUTERS

Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2016. godinu je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, objavila je službena stranica nagrade na Twitteru.

Kako stoji u službenom priopćenju, norveški je odbor Nobela za mir dodijelio kolumbijskom predsjedniku Juanu Manuelu Santosu za njegove napore da okonča 50-godišnji građanski rat u zemlji, tijekom kojeg je najmanje 220.000 Kolumbijaca izgubilo život, a zbog kojeg se raselilo oko šest milijuna ljudi.

Santos je nagrađen zbog potpisivanja povijesnog mirovnog sporazuma s gerilcima FARC-a kojim bi nakon 52 godine trebao biti okončan najdulji oružani sukob u Latinskoj Americi.

‘Nagradu treba promatrati i kao posvetu kolumbijskom narodu koji unatoč nevoljama i ratu nije odustao od nade u mir kao i svima onima koji su doprijenili ovom mirovnom procesu. Nagrada je posvećena i nebrojenim žrtvama građanskog rata’, stoji u priopćenju koje u cijelosti možete pročitati na ovom linku.

Ove je godine Nobelov odbor dobio rekordnih 376 nominacija, što je veliki porast u odnosu na 278 prije dvije godine. Prošle godine nagradu je dobio Tuniški mirovni kvartet.

Podsjetimo, samo nekoliko dana prije objave dobitnika, Kolumbijci su na referendumu rekli 'ne' mirovnom sporazumu između njihove vlade i pobunjenika FARC-a o okončanju 52-godišnjeg građanskog rata. Nakon prebrojanih 99.59 posto glasačkih listića, 50.23 posto izašlih na referendum glasovalo je protiv mirovnog sporazuma, dok je njih 49.76 podržalo dogovor vlade i pobunjenika.

Predsjednik države Juan Manuel Santos hrabro je izašao pred javnost nakon velikog političkog poraza i ponudio nadu svima koji podržavaju mir s FARC-om i završetak najdužeg sukoba u Latinskoj Americi koji je odnio 250 tisuća života. "Neću odustati, borit ću se za mir do zadnje minute mandata", rekao je Santos nakon objave rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 23:55