NE PRIHVAĆA SCHMIDTA

Dodik: ‘Da, pozvali su me iz Tužiteljstva BiH da objasnim izjavu o negiranju genocida‘

U izjavi u Mostaru se pak požalio da je čovjek s najviše kaznenih prijava u Bosni i Hercegovini
Milorad Dodik
 Orhan Karsli/AFP

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik potvrdio je u četvrtak da ga je Tužiteljstvo BiH pozvalo da objasni izjavu kojom je negirao genocid u Srebrenici, a nakon što je na snagu stupio zakon kojega je na odlasku donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

"Danas je iz Tužiteljstva došao poziv da me saslušaju u svezi s mojom pričom o navodnom negiranju genocida“, rekao je Dodik u izjavi novinarima tijekom posjete Mostaru.

Naime, nedugo nakon što je sada već bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Kaznenog zakona kojim je uz ostalo za negiranje genocida i ratnih zločina predviđena kazna zatvora, Dodik je u razgovoru za Srpski telegraf ustvrdio da bi radije odabrao zatvor nego priznao genocid.

"Apsolutno bih prije birao da idem u zatvor nego što bih priznao nešto što se nije dogodilo, a to je navodni genocid u Srebrenici. Ta priča o navodnom genocidu je postala aktualna 2002. godine, sedam godina nakon događaja. Odjednom se sve oko toga aktualizira i "sada se sve zna". Istina je jedna, da genocida nije bilo", rekao je nedavno Dodik.

U izjavi u Mostaru se pak požalio da je čovjek s najviše kaznenih prijava u Bosni i Hercegovini, opetujući tvrdnje da visoki međunarodni predstavnik po Daytonskom mirovnom sporazumu nema pravo nametati bilo kakve odluke.

"Naravno da se u FBiH sve svelo na priču o genocidu, ali se u stvari radi o tome da neizabrani stranac ne može donositi zakone i nametati ih, čak ni po bonskim ovlaštenjima“, rekao je Dodik.

Vijeće za provedbu mira (PIC) koje nadgleda provedbu mirovnog sporazuma u BiH, a kojega čine najvažnije zemlje Zapada te Rusija i Turska kao predstavnik Organizacije islamske suradnje, ovlastilo je visokog predstavnika da može koristiti široke, tzv. bonske ovlasti što uključuje smjene dužnosnika, poništavanje bilo koje odluke ili pak nametanje zakona u BiH.

Dodik je u odgovoru medijima opetovao da ne prihvaća njemačkog političara Christana Schmidta kao novog visokog predstavnika. Srpska strana u BiH smatra da je njegovo imenovanje moralo potvrditi Vijeće sigurnosti, a takav stav su podržale Rusija i Kina. Istodobno sve zemlje zapada, uključujući SAD, navele su nedavno u UN-u kako snažno podržavaju Schmidta i njegov angažman.

“Srbi neće prihvatiti takvog lika u svojstvu visokog predstavnika. Možda možemo popiti kavu, ali samo u svojstvu kao s nekadašnjim ministrom za poljoprivredu koji je obećao da će nešto učiniti za BiH, pa ni to nije učinio“, izjavio je srpski član BiH Predsjedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:23