KAOS

Dodik divljao u parlamentu RS-a jer nije dobio podršku oporbe: ‘Balvani! Izdajnici! Samo trabunjate!‘

Zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) napustili su sjednicu Narodne skupštine RS
Milorad Dodik
 Cropix

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik nije uspio blokirati donošenje odluka u Predsjedništvu BiH jer mu je oporba u parlamentu Republike Srpske u srijedu okrenula leđa onemogućivši tako stupanje na snagu veta što ga je on prošlog tjedna uložio na niz sporazuma i odluka razmatranih u državnom vrhu.

Zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) napustili su sjednicu Narodne skupštine RS nakon što ih je Dodik brutalno izvrijeđao s parlamentarne govornice nazivajući ih "balvanima" i "izdajnicima" koji "trabunjaju".

Iz oporbe mu nisu ostali dužni poručivši mu kako su on i članovi njegove obitelji opljačkali RS pod krinkom borbe za nacionalne interese.

"Tata ti trabunja", uzviknuo je Miladin Stanić, šef kluba zastupnika SDS-a, nazvavši pri tom Dodika "idiotom".

Dodik je u jednom trenutku u tim svađama potpuno izgubio kontrolu nad svojim ponašanjem vičući na oporbene zastupnike a na njihove optužbe odgovorio je konstatacijom kako nitko od članova njegove obitelji nije zaposlen te da svi skupa teško žive što je izazvalo salve smijeha u oporbenim redovima.

Zbog bojkota dvije najveće oporbene stranke na kraju nije bilo potrebne dvotrećinske većine zastupnika koji su trebali potvrditi Dodikov veto na prijedlog odluka razmatranih na Predsjedništvu BiH pa su te odluke automatski stupile na snagu, bez obzira na njegovo protivljenje.

Pozivajući se na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Dodik pokušava blokirati rad Predsjedništva BiH što je dio šire strategije onemogućavanja funkcioniranja tijela državne vlasti.

On je tako najprije tražio da se ukine odluka o izmjenama kaznenog zakona BiH što ju je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko a sankcioniraju nijekanje ratnih zločina.

Od prošlog je tjedna Dodik nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučio izmijeniti svoje uvjete za deblokadu države pa sada traži da se ukinu neke od odluka Ustavnog suda BiH koje on smatra spornim jer navodno zadiru u prava RS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:20