SUSRET U ANKARI

Dodik i nakon sastanka s Erdoganom prijeti: Nastavljam provoditi plan, sankcije neće dati efekta

Gabriel Escobar je naznačio kako očekuje da Dodik odustane od zakona o prijenosu ovlasti, a onda potvrdio da one ostaju opcija.

Milorad Dodik i Recep Tayyip Erdogan

 Turkish Presidency/Murat Cetin/AFP

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u utorak da se ne boji mogućih sankcija Sjedinjenih Država te je najavio da će nastaviti provoditi plan kojim bi Republiku Srpsku de facto izdvojio iz ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Dodik je to rekao nakon sastanka u Ankari s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom tumačeći da su se njih dvojica suglasila da mir nema alternativu i da "prijetnja silom ne može riješiti niti jedan problem" .

Komentirajući trenutačno stanje u BiH, odnosno svoj susret s posebnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, Dodik je za Radio RS kazao da sankcije jesu na stolu, ali da on njima nije zastrašen.

" Ako (Escobar) misli da su priče o sankcijama rješenje neka ih upotrebljava. Sankcije neće dati efekte. Ta vrsta arogancije neće proći. Nećemo da nam netko nameće sankcije", kazao je Dodik.

Ustavna prava bosanskih Srba su "iznad volje SAD-a", rekao je Dodik i najavio da će stoga nastaviti s planom da ovlasti države BiH prenese na entitet.

"To ćemo učiniti, bio Escobar za to ili ne", kazao je.

Sam Escobar, koji je u ponedjeljak naznačio kako očekuje da Dodik ipak odustane od zakona o prijenosu ovlasti kojima prijeti, dan poslije potvrdio je da sankcije ostaju opcija ukoliko se to ne bi dogodilo.

"Sankcije su na stolu. I ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti ne samo protiv lidera koji provode antidaytonske aktivnosti već i protiv onih koji im daju potporu, protiv tvrtki koje im pomažu", kazao je Escobar u intervjuu za javni servis BHRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:12