26. SVIBNJA

Dodik i oporba iz Republike Srpske najavljuju odlazak na Vučićev miting u Beogradu

‘Službena politika Beograda nije samo za Srbiju nego za sve Srbe, pa i za nas ovdje. Srbija je matica‘, rekla je Jelena Trivić

Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

U Republici Srpskoj vodeći političari iz vlasti i oporbe natječu se u najavama tko će otići i pozvati svoje simpatizere na miting u Beogradu kojega sljedećeg tjedna organizira predsjednik Aleksandar Vučić, kao odgovor na prosvjede koji su održani nakon masakra u osnovnoj školi i u selima kod Mladenovca.

Nakon što je čelnica stranke oporbenog Narodnog fronta Jelena Trivić, koja je čelniku RS Miloradu Dodiku bila protukandidat na izborima za predsjednika, najavila odlazak u Beograd na Vučićev prosvjed, u petak je reagirao i sam Dodik. Rekao je kako bi ugrožavanje pozicije predsjednika Aleksandra Vučića bilo loše za Republiku Srpsku.

"Ja sam rekao da podržavam miting u Srbiji i pozivam sve ljude iz RS da to podrže i da se osigura organizirani prijevoz. Stabilnost Srbije zavisi od Vučića. Njegovo ugrožavanje je neprihvatljivo za Republiku Srpsku", istaknuo je Dodik.

Mediji u BiH i Srbiji često su nagađali da Vučić nije iskreno podržavao Dodika na posljednjim izborima, te da je njegov prvi izbor bila upravo Jelena Trivić, koja je bila protukandidatkinja oporbe. No, na kraju se pokazalo kako je Trivić izgubila i zbog podjela u svojoj nekadašnjoj stranci PDP-u, koju je napustila i osnovala vlastitu stranku.

Ona je za Vučića također govorila u superlativima objašnjavajući razloge zbog čega će nazočiti prosvjedu u Beogradu. Optužila je Dodika da radi po naputku Zagreba.

"Službena politika Beograda nije samo za Srbiju nego za sve Srbe, pa i za nas ovdje. Srbija je matica. U Beogradu treba biti centar našeg nacionalnog i drugog bića", rekla je Trivić.

Dodikov saveznik i čelnik stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić rekao je kako se članstvo ove stranke samoorganiziralo i planira ići na skup potpore vlasti u Beogradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 26. svibnja u Beogradu organizira miting kojim, po svemu sudeći, želi odgovoriti na prosvjede koje je organizirala oporba i na kojima su se mogle čuti kritike vlasti nakon masakra koji se dogodio u osnovnoj školi i selima oko Mladenovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 08:57