POLITIČKA KRIZA

Dodik ignorira pozive EU i SAD-a da prestane blokirati rad središnjih tijela državne vlasti

Član Predsjedništva BiH najavio da neće pristati na izmjene izbornog zakona kojima bi se uveo neizravni način biranja državnog vrha

Milorad Dodik

 ELVIS BARUKCIC/AFP

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbacio je u srijedu pozive posrednika iz EU-a i SAD-a da odmah prekine blokadu rada središnjih tijela državne vlasti te je najavio da neće pristati na izmjene izbornog zakona kojima bi se uveo neizravni način biranja članova državnog vrha.

Dodik i čelnici nekoliko drugih stranaka koje čine vladajuću većinu u Republici Srpskoj, sastali su se u Sarajevu s američkim izaslanikom za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom i ravnateljicom pri europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, posrednicima koji trebaju pomoći BiH da izađe iz pat pozicije.

Njih dvoje su ranije u srijedu upozorili da se odmah mora spriječiti eskalacija političke krize u BiH tako što će dužnosnici iz reda bosanskih Srba prestati blokirati donošenje odluka u tijelima državne vlasti.

Ta blokada traje od kolovoza pošto je bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nametnuo zakon kojim se kao nijekanje ratnih zločina potvrđenih sudskim presudama sankcionira kao kazneno djelo.

Na Dodikov poticaj parlament RS izglasao je da če blokirati rad tijela vlasti BiH sve dok taj zakon ne bude povučen.

Dodik je u srijedu ponovio da od tog uvjeta ne odustaje bez obzira na pozive Palmera i Eichhorst.

Najavio je spremnost na neku vrstu kompromisa tako što bi se donio novi zakon kojim bi se kažnjavao svatko tko bi nekome pripisao kolektivnu krivnju za ratne zločine, odnosno genocid.

U tom bi slučaju, naznačio je Dodik, dužnosnici iz RS mogli bi prekinuti blokade.

Palmer i Eichhorst za vikend planiraju u Neumu okupiti čelnike važnijih političkih stranaka kako bi s njima pokušali finalizirati pregovore o izmjenama izbornog zakona, no Dodik je najavio da on tamo neće ići.

Objasnio je da za njegovim dolaskom u Neum nema potrebe jer je glavni problem kako riješiti problem izbornog modela u Federaciji BiH o čemu se trebaju dogovoriti Hrvati i Bošnjaci.

Vlada u RS-u suglasit će se sa svakim dogovorom pod uvjetom da se od njih ne traži prihvaćanje modela neizravnog biranja srpskog člana Predsjedništva BiH, najavio je.

"Nema mogućnosti da RS pristane na neizravni izbor", kazao je Dodik.

Dolazak u Neum potvdili su čelnici HDZ BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, a odbili su Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i Demokratska fronta (DF) koju vodi Željko Komšić, jedan od trojice članova predsjedništva BiH.

SDP i DF kažu da ne žele sudjelovati ni u kakvim razgovorima o izmjenama izbornog zakona sve dok Dodik ne prekine blokadu rada tijela državne vlasti.

"Dok traje državni udar što ga provodi Milorad Dodik DF ne može sudjelovati na pregovorima kojima se pokušava udovoljiti Draganu Čoviću", izjavio je u srijedu glavni tajnik DF-a Dženan Đonlagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:34