POTPUNI KAOS

Dodik ipak preuzeo prednost u RS-u: ‘Jasno je da sam ja predsjednik, surađivat ćemo s Mađarskom i Rusijom‘

U SIP-u na ponoćnoj konferenciji nisu imali podatke o rezultatima izborne utrke za predsjednika RS.

Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

NOVO U ponedjeljak ujutro objavljeni su i novi rezultati izbora za predsjednika Republike Srpske prema kojima vodi Milorad Dodik. Nakon što su obrađena 1834 od 2239 biračkih mjesta, Dodik osvaja 48,8% glasova, a Jelena Trivić 42,69%.


Jelena Trivić proglasila je u ponoć svoju pobjedu na izborima za predsjednika Republike Srpske što bi, bude li potvrđeno, bilo veliko iznenađenje jer bi značilo poraz Milorada Dodika, koji krajnje oprezno tvrdi kako se to nije dogodilo.

"Potpuno sam uvjerena u pobjedu. Razlika je na ovom postotku glasova nedostižna", kazala je Trivić u izbornom stožeru Partije demokratskog progresa (PDP) u Banjoj Luci ustvrdivši kako je definitivno pobijedila Dodika.

U PDP-u su na temelju rezultata nakon prebrojanih 72,3 posto ili 468 tisuća glasova utvrdili kako je Trivić dobila 236 tisuća glasova ili 51,2 posto dok je Dodik dobio 225 tisuća glasova ili 48,7 posto.

Iako je preostalo za brojanje još oko još 170 tisuća glasova, zaključili su kako je prednost Trivić takva da je Dodik više ne može prestići.

Proglasivši se novom predsjednicom RS-a, Trivić je odmah najavila i svoj program djelovanja te je obećala kako kako neće biti diskriminacije građana koji žive u RS zbog njihove etničke pripadnosti, ali i da će pratiti politiku koja se vodi u Beogradu.

"Drugi narodi u BiH od mene će uvijek imati ispruženu ruku", kazala je Trivić dodajući kako je spremna na kompromise, ali to očekuje i od drugih.

Nakon toga svoju verziju izbornih rezultata iznio je Dodik kazavši kako je SNSD "pobijedio na izborima", javlja Klix.ba.

"Prebrojano je 523.326 glasova, a od toga sam ja dobio 274.987, a moja konkurencija 246.425 glasova. Ovo nas uvjerava da ovakav rezultat i ovakav trend kaže da je kandidat SNSD-a, tj. ja,pobijedio na izborima", rekao je Dodik.

Dodao je i kako je "Republika Srpska prošla jedan ozbiljan demokratski ispit i da je pokazala da može proći ovako kompliciranu proceduru koja je mijenjana usred izbora".

"Ovi izbori su pokazali demokratsku svijest. Ponosan sam što sam bio kandidat i što sam sad potvrđeni predsjednik. Surađivat ćemo s našim važnim partnerima kao što su Srbija, Rusija, Mađarska...", poručio je Dodik dodavši da je Cvijanović pobijedila za člana Predsjedništva BiH, a on za predsjednika RS-a.

U Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP) na ponoćnoj konferenciji za novinstvo nisu imali podatke o rezultatima izborne utrke za predsjednika RS.

Čelnik tog tijela Suad Arnautović iznio je samo djelomične rezultate izbora za Predsjedništvo BiH s prebrojanih nešto manje od 55 posto biračkih mjesta.

Po tim podacima, kandidatkinja za hrvatskog člana državnog vrha Borjana Krišto ima 117 tisuća ili 51 posto glasova, a Željko Komšić 110 tisuća ili 48,64 posto glasova. No riječ je o preliminarnim podacima koji dolaze iz različitih dijelova BiH i oni ne mogu utjecati na činjenicu da je Komšić pobijedio zahvaljujući priljevu glasova iz dijelova Federacije BiH s bošnjačkom većinom.

Među bošnjačkim kandidatima SDP-ov Denis Bećirović na istom je uzorku imao 162 tisuće ili 55 posto glasova, a Bakir Izetbegović 114 tisuća glasova, odnosno nepunih 40 posto glasova. Izetbegović je ranije priznao izborni poraz.

Podaci SIP-a potvrdili su pobjedu Željke Cvijanović u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH nad Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:38