VAN KONTROLE

Dodik: ‘Ja sam nasljednik Karadžića, a najveća želja mi je uspostava ‘velike Rusije‘‘

Nijemci misle da je ovo njihovo vlasništvo. To su potomci onih istih koji su na Kozari skupljali naš narod i vodili ih u logore - rekao je Dodik

Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u nedjelju je ponovo veličao osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta kao i cijelu Njemačku proglasio je sljednicima nacizma.

Dodik je to učinio u govoru koji je održao u mjestu Drakulić na bosanskohercegovačkoj obali Save gdje su vlasti Republike Srpske organizirale obilježavanje obljetnice zločina što su ih 7. veljače 1942. godine počinili pripadnici ustaških postrojbi ubivši pri tom stotine srpskih civila, uključujući žene i djecu.

Komemoriranje tih žrtava Dodik je ponovo iskoristio kako bi održao jedan od svojih zapaljivih nacionalističkih govora u kojemu je ustvrdio kako ustaških zločina ne bi ni bilo da je prije 80 godina postojala RS, a da su za taj sadašnji entitet unutar BiH Srbi zapravo ginuli i u Drugom svjetskom ratu.

Bivšeg političkog i vojnog vođu bosanskih Srba Karadžića i Mladića, koji su zbog zločina protiv čovječnosti te genocida osuđeni na doživotne kazne zatvora, proglasio je suvremenim junacima te borbe.

"Ne smijete zaboraviti ni Karadžića ni Mladića. To su ljudi koji su u jednom teškom trenutku uzeli voditi ovaj narod... a mi smo spremni odreći se tih naših povijesnih veličina samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin", izjavio je Dodik pred okupljenim mnoštvom

Tvrdi kako Karadžiću na suđenju u Den Haagu zapravo nije dokazan niti jedan zločin a krivim su ga proglasili "jer je stao na branik slobode". "Ovo što je njima učinjeno čista je povijesna podvala... Sve su slagali", rekao je Dodik.

Sebe je proglasio Karadžićevim sljednikom koji se danas žrtvuje za opstanak RS kazavši kako ga danas sudski progone samo zato jer ne poštuje visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

"Nijemci misle da je ovo njihovo vlasništvo. To su potomci onih istih koji su na Kozari skupljali naš narod i vodili ih u logore", rekao je Dodik uz zaključak kako ni Amerika nije više što je bila pa Srbi ne bi trebali slušati ni poruke koje dolaze iz Washingtona.

Dodao je kako je njegova želja vidjeti uspostavu "velike Rusije".

Poručio je kako BiH nije njegova država i njoj se nikada neće zakleti na vjernost, a Zapad je optužio da od nje prave državu koja bi bila samo po mjeri Bošnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 23:00