DIPLOMATSKI IZVOR

‘Dodik je izoliran i očajnički traži pažnju svojim izjavama. A u cijeloj Europskoj uniji ima samo jednog prijatelja...‘

I EU i SAD ponavljaju punu potporu jedinstvu, teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu BiH

Milorad Dodik 

 Antonio Balic/Cropix

Iako Europska unija još uvijek nije službeno reagirala na nedavne izjave lidera entiteta Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju neovisnosti tog entiteta u BiH, neslužbeno iz EU poručuju da su takve izjave izraz Dodikova očaja koji je “prilično izoliran”.

Tako je rekao jedan diplomatski izvor iz EU.

- EU snažno osuđuje svu secesionističku retoriku i to je jasno prenijela svim sugovornicima u Bosni i Hercegovini. Povremene najave Milorada Dodika realno ne zaslužuju niti komentar. On ima jednog jedinog prijatelja u Europskoj uniji, a to je Viktor Orban. Dodik zna da su izjave o neovisnosti Republike Srpske besmislice jer bi takav entitet bio potpuno izoliran politički i ekonomski i samo bi donio nove patnje tamošnjem stanovništvu - rekao je ovaj diplomatski izvor Europske unije.

Na pitanja zašto EU nije do sada usvojio sankcije prema Dodiku kaže:

- Dodik je već prilično izoliran i s ovakvim izjavama samo očajnički želi skrenuti pozornost na sebe i povećati svoju važnost.

Izjave Milorada Dodika su osudile i Sjedinjene Američke Države. I EU i SAD ponavljaju punu potporu jedinstvu, teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu BiH i upozoravaju na posljedice za sve one koji istu dovode u pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:45