SPORNA DEBLOKADA

Dodik je opet promijenio mišljenje, a zapadne diplomate najradije bi - protjerao!

Međunarodna zajednica neće mirno promatrati postupke koji bi vodili k osporavanju integriteta BiH, rekao je Christian Schmidt
Milorad Dodik 
 ELVIS BARUKCIC/AFP

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovno je u petak promijenio mišljenje i rekao kako sad inzistira na ukidanju zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina kao preduvjetu za prestanak blokade rada tijela državne vlasti.

"Zakon se mora povući i to je jedini uvjet (za deblokadu)", kazao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon što su se on i druga dva člana Predsjedništva BiH sastala s posebnim američkim izaslanikom Matthewom Palmerom i ravnateljicom odjela za Europu pri službi za vanjske poslove EU, Angelinom Eichhorst.

Ranije je Dodik inzistirao na ukidanju nekih presuda Ustavnog suda BiH koje smatra spornima po interese Republike Srpske, no to sad nije spominjao. Komentirajući razgovore s Palmerom i Eichhorst, posvećene izmjenama izbornog zakona BiH, rekao je kako podupire svaki dogovor koji se postigne između Hrvata i Bošnjaka vezan za način biranja članova Predsjedništva BiH i zastupnika u domovima naroda.

Dužnosnici američke i europske diplomacije u četvrtak i petak u Sarajevu su obavili seriju razgovora sa stranačkim čelnicima iz BiH u nastojanju da ih privole na dogovor o reformi izbornog sustava.

Dodik je istodobno tražio da mu glavni odbor njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je zasjedao na Palama, da potporu za provedbu plana faktičkog odvajanja RS od BiH kroz usvajanje zakona kojima bi se osporilo funkcioniranje oružanih snaga BiH, državnih sigurnosnih agencija te pravosudnih tijela, kao i prikupljanje poreza i carina na razini BiH.

Glavni odbor SNSD-a jednoglasno je podupro takve prijedloge, a Dodik je najavio kako će se o zakonima u parlamentu RS raspravljati 15. studenoga.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u četvrtak je upozorio kako međunarodna zajednica neće mirno promatrati postupke koji bi vodili k osporavanju integriteta BiH, dok je posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar tijekom rasprave o stanju u toj regiji pred Kongresom SAD potvrdio kako administracija predsjednika Joea Bidena smatra Dodikovu retoriku i postupke opasnima.

"Jednostrano povlačenje iz središnjih institucija je opasno i bezobzirno. Radimo s našim europskim partnerima, NATO-om, EUFOR-om i Uredom visokog predstavnika u BiH (OHR) da se to ne dogodi", izjavio je tad Escobar dodajući kako će takvi postupci imati posljedice uključujući sankcije za odgovorne pojedince.

Komentirajući Escobarovo upozorenje, Dodik je u petak rekao kako se američki diplomat miješa u unutarnje poslove BiH time što "poziva političare u BiH, daje im naloge i prijeti".

Dodao je kako žali jer BiH nema kapaciteta da se tome usprotivi, poput turskog predsjednika Erdogana, koji je nedavno zaprijetio protjerivanjem deset zapadnih veleposlanika iz Ankare zbog njihovih primjedbi na djelovanje turskog pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 05:51