SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Komšićeva inicijativa kršenje Daytona i vraćanje duga Bošnjacima

Milorad Dodik
 Dado Ruvić / REUTERS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je u nedjelju inicijativu predsjedavajućeg BiH Predsjedništva Željka Komšića za ukidanjem konstitutivnosti triju naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka kao kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava zemlje, te vraćanje duga Bošnjacima koji su ga birali na posljednjim izborima.

- Zamislite da kažem kako ću se kao srpski član Predsjedništva u susretu s europskim dužnosnicima zalagati za nezavisnost Republike Srpske, kakva bi histerija nastala i u Sarajevu i u međunarodnom krugovima. Svi bi vrisnuli da je to protuustavno i protudaytonski. Pa zar zalaganje za ukidanje konstitutivnosti također nije protuustavno i protudaytonski? - upitao je Dodik.

Politika dvostrukih standarda

Komšić je nedavno izjavio kako promjena izbornog zakonodavstva može samo dovesti do jačanja građanskog na uštrb nacionalno - konstitutivnog načela, te je najavio kako će se za to zauzimati tijekom svakog susreta s dužnosnicima Europske komisije.

Konstitutivnost triju naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, dio je Daytonskog mirovnog sporazuma i Aneksa IV, što je Ustav Bosne i Hercegovine.

Dodik je nereagiranje međunarodne zajednice na Komšićevo zauzimanje za promjenu Daytona nazvao politikom dvostrukih standarda.

- To je ta međunarodna zajednica i OHR i to su politike dvostrukih standarda koje su BiH i dovele do slijepe ulice - rekao je Dodik.

On je pri tome pojasnio kako je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda te da su svi pokušaji koji osporavaju to ustavno načelo neustavni i protudaytonski.

Dodik smatra kako je Komšićevo zauzimanje za ukidanje prava triju naroda predstavlja tek vraćanje duga Bošnjacima koji su ga izabrali na posljednjim izborima.

- Komšić se očigledno stavlja na čelo kolone unitarista kojima mora vratiti dugove za glasove kojima su i ga doveli u Predsjedništvo - rekao je Dodik.

Željko Komšić je na posljednjim izborima postao hrvatski član Predsjedništva dominantno glasovima Bošnjaka koji su tako preglasali Hrvate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:31