‘RS IDE PREMA IZLAZU‘

Dodik krenuo u posljednju bitku, otkrio što priprema: ‘Ne vjerujem da BiH može opstati‘

Dodik želi početi ‘rasturanje‘ BiH kao cjelovite države, a najavio je i potrebu osnivanja ‘vlastite vojske‘

Milorad Dodik

 Mustafa Ozturk/AFP

- Ja ne vjerujem da BiH može opstati, nema unutarnjeg kapaciteta niti konsenzusa. Mjera našeg konsenzusa su naša prava, ne želimo zadirati u tuđa. Naša su prava ozbiljno degradirana. Odbacimo praksu međunarodnog faktora. Nisam srpski izolacionist, ne želim bolji aranžman samo za RS, želim bolji aranžman i za BiH. Ako ne riješimo ove izazove, prijeti opasnost da će se BiH raspasti, a Republika Srpska će krenuti prema izlazu - rekao je Milorad Dodik na početku obraćanja izvanrednoj Skupštini RS-a na kojoj se raspravljalo o tome da se "RS-u vrate nadležnosti" koje su, kako tvrde, "prenesene na razinu Bosne i Hercegovine", odnosno pojednostavljeno govoreći, žele se pripremiti, odnosno stvoriti uvjeti za povlačenje i negiranje nadležnosti državnih institucija BiH na području RS-a, a to uključuje početak procesa istupanja srpskog entiteta iz bosanskohercegovačke vojske, pravosuđa i poreznog sustava.

Dodik priprema puzajuću secesiju. Rekao je da BiH "nikad nije imala svoj teritorij" i zapravo je pozvao na stvaranje paradržavnih institucija koje će praktički od RS-a učiniti "državu u državi".

Čak je sve usporedio s Brexitom, pa RS "izjednačio" s Velikom Britanijom, a BiH s EU!? No, rekao je da treba jačati nadležnosti entitetima.

- Neće se uvijek dobiti ono što želimo, ali to ne znači da ne treba odustati, a narod će na referendumu, nakon rasprave, odlučiti o novom ustavu RS-a - rekao je.

Posljednja bitka

Milorad Dodik je, dakle, krenuo u svoju posljednju bitku kojom želi početi "rasturanje" BiH kao cjelovite i jedinstvene države, a najavio je i potrebu osnivanja "vlastite vojske" jer postoji, kako kaže, opasnost da vojska BiH postane muslimanska, jer u njoj nema dovoljno ni Srba niti Hrvata. Najavio je i osnivanje obavještajne agencije RS-a i potpuno jasno istaknuo da RS ne želi NATO i da će proglasiti vojnu neutralnost. Vladi RS-a dan je rok od šest mjeseci da donese zakone i formira institucije na razini RS-a, što znači da od sredine 2022., po Dodikovoj zamisli, zakoni BiH ne bi važili na području srpskog entiteta.

Današnje glasanje u Skupštini RS-a značilo je "početak otkucavanja sata prema mogućem novom sukobu". No, u svemu je zanimljiva još jedna vijest koju navodi sarajevski Avaz, a to je da je Dodikova blagajna prazna i da ovo odvajanje koje je zamislio nema čime financirati, kako piše list: "Na koji način i iz kojih proračunskih sredstava bi se financirale eventualno prenesene nadležnosti, ne znaju ni predstavnici većine u Skupštini RS-a".

Dodiku se žuri jer su SAD i EU konačno počele sređivati situaciju na Balkanu, koja uključuje jačanje jedinstvene BiH i otvaranje euroatlantskih perspektiva. Romeo Franz, šef delegacije EP-a za kontakte s BiH i Kosovom, rekao je da "BiH pripada Europi i u sadašnjim granicama je dobro došla u EU" te da će nova njemačka vlada promijeniti svoju politiku prema Balkanu. Ovom odlukom RS-a BiH bi mogla ući u dugoročnu krizu s neizvjesnim završetkom, jer iz Rusije, gdje je Dodik nedavno bio, stiže podrška RS-u. Naime, kako je nedavno rekao ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, "Rusija ne vidi nikakav problem da RS bude samostalna u okviru BiH".

Korak ka secesiji

S druge strane, iz SAD-a koji podržava Sarajevo i protivi se bilo kakvoj secesiji ili konfederalizaciji države BiH dolaze najave sankcija koje bi mogle zahvatiti Dodika i njegovo okruženje ako krenu tim putem, ali i najava specijalnog savjetnika državnog tajnika SAD-a Antonyja Blinkena Dereka Cholleta, koji je za Guardian rekao kako "sjednica Skupštine Republike Srpske predstavlja značajan korak ka secesiji" te da, što se tiče međunarodnog vojnog prisustva u BiH, SAD "istražuje sve opcije", odnosno to se može iščitati kao spremnost da tamo pošalju svoje trupe kako bi se onemogućio raspad zemlje.

Naime, kada je u pitanju jačanje međunarodne vojne nazočnosti u BiH, Chollet je rekao da "ne želi govoriti unaprijed", ali je istaknuo kako "SAD istražuje sve opcije".

- SAD je odlučan da BiH vrati 's litice' usred secesionističkih prijetnji srpskih nacionalista i među ostalim spremaju i sankcije - rekao je Chollet. No, ne treba isključiti ni scenarij ili igrokaz kojim Dodik ponovno samo zakuhava situaciju, i to za račun Moskve, koja preko njega šalje poruku da može uvijek stvoriti kriznu situaciju ako se Zapad ne bude spreman dogovoriti, u prvom redu oko "širenja NATO-a na istok", pa i na BiH.

Podsjetimo da je na nedavnom online sastanku Putina i Bidena ruski predsjednik tražio pismene garancije od SAD-a da se NATO neće proširiti na Ukrajinu i Gruziju, a iz Kremlja su nebrojeno puta upozorili, kao i Sergej Lavrov kada je prošle godine posjetio Dodika, da se protive i ulasku BiH u NATO, govoreći kako treba "poštivati odluku RS-a o neutralnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:09