TRAŽE OBJAŠNJENJE

Dodik Lavrovu poklonio 300 godina staru ikonu, Ukrajinci u šoku: ‘Pa to je naše, odakle vam?!‘

Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrirana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a
Sergej Lavrov i Milorad Dodik
 Russian Foreign Ministry Press O/Tass/Profimedia

Ukrajina je od vlasti Bosne i Hrecegovine zatražila pojašnjenje nakon što je predsjedatelj kolektivnog predsjedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ikonu koja navodno pripada Ukrajini, objavili su u srijedu lokalni mediji.

Dodik je Lavrovu u ponedjeljak poklonio pozlaćenu pravoslavnu ikonu, navodno staru 300 godina, a mediji bliski Dodiku naveli su kako je pronađena u Lugansku, dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrirana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a.

Mediji nisu objavili nikakve pojedinosti o tome kako je i gdje sporna ikona pronađena.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu je uputilo notu ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći "javno, neodgodivo i nedvojbeno" očitovanje o tome kako je ikona iz njihove zemlje dospjela u drugu državu i završila u Dodikovim rukama.

image
Sergej Lavrov i Milorad Dodik
Elvis Barukcic/Afp/Profimedia

U proruskim paravojnim postrojbama u regijama Luganska i Donjecka sudjelovali su dragovoljci iz BiH, odnosno iz Republke Srpske.

Jednom od njih, Gavrilu Steviću se zbog toga sudi, jer je pridruživanje paravojnim postrojbama u inozemstvu kažnjivo po zakonima BiH.

image
Sergej Lavrov i Milorad Dodik
-/Sputnik/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 16:43