BUDUĆI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH

DODIK NAPAO AMERIČKU AMBASADORICU U BiH 'Tko nju što pita? Ona se izravno miješa u naše izbore, to je bezobrazluk jedne frustrirane žene'

Milorad Dodik
 REUTERS

Aktualni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pohvalio se u srijedu kako su mu na izboru za novog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine čestitali ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban a istodobno je oštro napao američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack nazvavši je "bezobraznom i frustriranom ženom".

"Cormack se izravno miješa u izborni proces. To je bezobrazluk od strane jedne frustrirane žene", kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo nastavljajući tako s diplomatskim skandalima započetim dan ranije kada je najavio kako će tražiti da BiH prizna Krim kao dio Rusije zbog čega su mu iz veleposlanstva Ukrajine poručili kako ga smatraju neprijateljem.

Nastavljajući svoj privatni rat s američkom diplomacijom, Dodik je ustvrdio kako se američka veleposlanica miješa tako što sada pokušava utjecati na brojanje glasova a ranije je, kako tvrdi, pokušavala progurati njegove protukandidate i kontrolirati političke procese u BiH. Osudio ju je i zbog konstatacije kako je izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH zakonit i sukladan ustavu.

"Tko nju pita, tko je nju pozvao to komentirati?", upitao je vičući Dodik.

Odmah je dodao kako je ranije tijekom dana telefonom razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom koji je pak njemu i Željki Cvijanović prenio Putinove čestitke na izboru na nove dužnosti. Kasnije je, kako je kazao, čestitke dobio i od mađarskog premijera Orbana.

Na pitanje kako će djelovati u Predsjedništvu BiH, Dodik je odgovorio kako će poštivati "slovo, a ne nikakav duh Daytona".

"S tim se slaže Rusija i to nije nikakav problem", kazao je Dodik koji najavljuje kako će kao član Predsjedništva BiH sudjelovati samo u donošenju onih odluka koje su u interesu RS.

"Preispitat ćemo mnoge stvari poput loših imenovanja veleposlanika. Svi moraju odmah podnijeti ostavku, a ja ću onda odlučiti tko će predstavljati Srbe", zaprijetio je Dodik, a sličnu odmazdu najavio je i na razini RS.

Kazao je kako je naložio smjenu svih direktora javnih tvrtki koji tijekom izborne kampanje nisu jasno podržali njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koalicijske partnere.

"Svi oni protiv kojih postoje i minimalni dokazi da nisu bili lojalni koaliciji neće ostati na direktorskim mjestima, neki se već sada smjenjuju", kazao je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2022 17:01