‘ISTE SPLETKE‘

Dodik napustio inauguraciju u BiH dok je govorio Komšić pa tvitao: ‘Sipa čiste laži, Hrvatima je opet oteo poziciju‘

‘Кomšić je prevarama i lažima došao do pozicije u Predsjedništvu‘, tvrdi Dodik

Milorad Dodik

 Twitter: Milorad Dodik/

Novi članovi Predsjedništva BiH u srijedu su preuzeli dužnost, a prva predsjedateljica u novom sazivu, po sustavu osmomjesečne etničke rotacije, postala je Željka Cvijanović, koja je izabrana kao kandidatkinja iz reda Srba. Uz nju su, kao članovi državnog vrha u naredne četiri godine, na svečanoj sjednici prisegnuli Denis Bećirović iz reda Bošnjaka te Željko Komšić, koji je izabran kao kandidat iz reda Hrvata.

Komšić je u prigodnom govoru kazao kako povjerenje koje su mu dali birači razumije i kao obvezu zastupanja demokratskih vrijednosti te je najavio kako neće djelovati kao zastupnik jedne stranke ili skupine, odnosno kako će se podjednako odnositi prema interesima svih građana.

- Sve aktivnosti koje budem poduzimao bit će usmjerene ka jedinstvu države, kazao je Komšić istaknuvši kako će učiniti sve da BiH što prije postane članicom NATO-a te ispuni obveze bitne za približavanje članstvu u EU. Susjednim državama je poručio kako će ih poštovati onoliko koliko oni budu poštovali BiH.

Komšićev govor nije slušao Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i bivši član Predsjedništva BiH. On je demonstrativno napustio sjednicu pa se oglasio na Twitteru:

- Sve što je Željko Кomšić rekao u svom obraćanju je čista laž, zbog čega sam i napustio konstitutivnu sjednicu dok je on govorio. Željko Кomšić nije izabran od strane građana i građanki, kako to lažno tvrdi, nego ga je birao jedan dio Federacije, i to ne onaj koji je trebao - hrvatski narod, kako to nalaže Ustav BiH, nego bošnjački. Кomšić je prevarama i lažima došao do pozicije u Predsjedništvu i po četvrti put oteo Ustavom definirano pravo hrvatskom narodu da bude biran, a istim spletkama koristio se i sve ove četiri godine koje smo obavljali dužnost kolektivnog šefa, da svoje osobne stavove predstavi kao službeni stav Predsjedništva, napisao je Dodik.

Čović: ‘Otvoreni smo za koaliciju s bošnjačkom oporbom, ali...‘

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je potvrdio kako njegova stranka ostaje otvorena za moguću koaliciju s bošnjačkom oporbom na programskim načelima, a ima samo jedan uvjet.

"Naš jedini uvjet je da Demokratska fronta (DF Željka Komšića) ne bude dio koalicije", kazao je Čović novinarima u Zenici.

I dalje postoji mogućnost da umjesto SNSD-a u vlasti na razini države budu oporbene stranke iz RS, što ovisi o tome koliko će koji blok imati zastupnika u klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:33