NAPAD U BANJOJ LUCI

‘Dodik nas je nazvao lažljivim spodobama. Pogledajte što su napravili na našim autima malo nakon toga‘

Novinar lista Euroblic Nikola Morača i urednik neovisnog portala Buka.ba Aleksandar Trifunović prijavili su oštećenje automobila

Oštećeni automobili dvojice novinara; Milorad Dodik

 AFP, Facebook/Aleksandar Trifunović

Nepoznati počinitelji oštetili su u noći sa srijede na četvrtak automobile dvojice novinara iz Banje Luke, dok rastu napetosti izazvane najavama vlasti Republike Srpske o izmjenama kaznenog zakona koje novinarska zajednica doživljava kao izravni pokušaj gušenja slobode medija.

Novinar lista Euroblic Nikola Morača i urednik neovisnog portala Buka.ba Aleksandar Trifunović prijavili su oštećenje svojih automobila u banjolučkom naselju Starčevica, a policija je kratko potvrdila kako traga za počiniteljima.

"Ovo je tipični pokušaj zastrašivanja nakon što nas je Milorad Dodik nazvao ‘spodobama‘ i označio mete, samo je trebalo čekati kad će netko ovo shvatiti kao naredbu", napisao je Trifunović na društvenim mrežama ističući kako je zabrinut za osobnu sigurnost.

Predsjednik RS-a Dodik u srijedu je otvoreno vrijeđao novinare koji kritički pišu o njemu i vlastima u tom entitetu nazivajući ih "spodobama koje lažu i petljaju".

Upravo je Trifunović među istaknutim kritičarima Dodikovog režima, a Morača je u središte pozornosti javnosti dospio nakon što je osumnjičen za kazneno djelo odavanja službene tajne jer je odbio policiji dati ime osobe koja ga je informirala o tijeku istrage u slučaju jednog silovanja.

Moraču su prije dva tjedna ispitivali u policiji i oduzeli mu službeni mobitel, a pokretanje istrage protiv njega potaknulo je prosvjede novinara, koji to smatraju pritiskom na slobodu medija.

Ne obazirući se na te kritike vlada RS je najavila da planira usvojiti izmjene kaznenog zakona koje, uz ostalo, predviđaju kriminalizaciju klevete uz drakonske novčane kazne koje mogu biti veće od 50 tisuća eura.

Predložene izmjene zapravo daju iznimno široke ovlasti sudovima da procjenjuju je li ono što mediji objave istina ili ne, odnosno je li time nekome nanesena uvreda ili kleveta.

Zatvorske kazne nisu predviđene, no predsjednik Kluba novinara Banje Luke Siniša Vukelić upozorava kako će zatvor zapravo biti krajnja sankcija.

"To znači da će novinar, iako se to sad ne spominje, ipak ići u zatvor, jer malo tko može platiti kaznu od 30, 40 pa čak do 120 tisuća konvertibilnih maraka. Ili će im kuće otići na bubanj, kao i sva njihova imovina", kazao je Vukelić za sarajevski "Dnevni avaz".

Nikola Morača smatra kako najavljene izmjene kaznenog zakona treba tretirati krajnje ozbiljno jer to praktično znači progon novinara na isti način na koji to sada čini vlast u njegovom slučaju.

"Kriminalizacija (klevete) će omogućiti policiji i tužiteljstvu da ovako radi i postupa sa svakim novinarom", ocijenio je Morača.

Hrvatska novinarka i predsjednica Međunarodne federacije novinara (IFJ) Maja Sever također je ocijenila kako su izmjene kaznenog zakona kojega planira Dodikova vlast pogubne po novinare i medije. Ona je za "Nezavisne novine" kazala kako je krajnji cilj jasan, a to je iscrpljivanje, zatvaranje i gušenje medija.

Nacrt izmjena kaznenog zakona vlada RS odlučila je hitno poslati parlamentu, koji će o tome raspravljati idućeg tjedna, a iz raznih novinarskih udruga najavljeni su prosvjedi ukoliko prijedlozi u sadašnjem obliku ne budu povučeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:41