‘SVA PRIČA JE U TOME‘

Dodik o Kosovu: ‘Tamo će jednog dana biti Republika Srpska! Zvat će se drugačije, ali u suštini...‘

Predsjednik Republike Srpske komentirao je novi plan za Kosovo

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

 Milos Miskov/betaphoto/Sipa Press/Profimedia/Milos Miskov/betaphoto/sipa Press/profimedia

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik tvrdi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio pitanje Kosova iz gubitničke pozicije vratiti na dnevni red i fokus interesa, te naglasio da Srbi moraju biti jedinstveni i okupiti se oko pregovaranja, javlja Klix.ba.

"Ono što se mora imati u vidu jest to da se sagledaju posljedice koje smo mogli čuti za Kosovo, a to je da će se prekinuti europski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posljedice", napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, posljedice bi mogle promijeniti ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za Srbe. Istaknuo je da su pojačane prijetnje Zapada te da se vidi ojačana pozicija Njemačke.

"Njemačke koja je antisrpska na tom prostoru Balkana. Ona je uvijek bila antisrpska, nije bila racionalna, realna i uvijek je bila protiv Srba. Tako je i u ovom slučaju vezano za Kosovo", naglasio je Dodik.

Kada je riječ o "Zajednici srpskih općina", Dodik napominje da je "dobro što pričaju o Republici Srpskoj", međutim, navodi on, Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosova.

"To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto, zvat će se Zajednica srpskih općina, imat će izvršne funkcije vlasti kao što ima RS, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima RS. To je njima problem i sva priča je u tome", zaključuje Dodik.

Plan za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd postao je de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Europsku uniju, izjavio je jučer srpski predsjednik Aleksandar Vučić i upozorio na niz političkih i ekonomskih posljedica ukoliko plan ne bude prihvaćen.

Vučić je sinoć, u obraćanju javnosti poslije sastanka u petak s američko-europskom petorkom, a danas i s ministrima u vladi Srbije, istaknuo da mu je na stol stavljen plan koji je prihvatilo i pet članica EU-a koje nisu priznale Kosovo. Time je taj plan de facto postao pregovarački okvir za ulazak Srbije u EU, rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 00:49