JUTARNJI U BANJOJ LUCI

Dodik odlikovao Orbana i pjevača koji veliča četništvo: ‘Ostali smo bez Mladića, Karadžića...‘

Dijeleći medalje zaslužnima i samom Dodiku je malo dosadilo, budući je u jednom trenutku na bini pogledao na sat

Baja Mali Knindža i Milorad Dodik
 

 Ranko Suvar/Cropix

Tamo gdje je stao u ponedjeljak na svečanoj akademiji u sportskoj dvorani Borik, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je u utorak u banjolučkom Kulturnom centru Banski dvor, drugoga dana obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, veličajući ratne zločince dijelio je odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, među njima i mađarskom premijeru Viktoru Orbánu i pjevaču koji otvoreno promovira četništvo, Mirku Pajčinu, poznatijem kao Baja Mali Knindža. Viktor Orbán navodno je prihvatio najviše odlikovanje Republike Srpske, orden RS-a na ogrlici, ali ga nije osobno preuzeo, nego je poslao pozdrave. Milorad Dodik je rekao da će ih posjetiti u veljači te će mu ga tada uručiti.

- Mađarski premijer Viktor Orbán prihvatio je najviše odlikovanje Republike Srpske. To je ponos Republike i zahvalnost čovjeku koji je spreman uvažiti nas kao realnu političku činjenicu. Moji ljudi i ja pratili smo što ste vi svi doprinijeli Republici Srpskoj. Primjećujemo da raste broj naših prijatelja - rekao je Dodik okupljenima.

Službeni protokol priznanje Orbánu popratio je riječima da je niz projekata koje su proteklih godina počele vlade RS-a i Mađarske, projekti i podrška koju Mađarska pruža cijelom regionu na njegovu putu ka članstvu u EU dokaz su visokog poznavanja svih aktualnih procesa u ovom dijelu Europe.

image

Dan Republike Srpske u Banja Luci.
Milorad Dodik odgovara na novinarska pitanja

Ranko Suvar/Cropix

Dodik je ovim ordenom odlikovao Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije 8. siječnja prošle godine, kada je, podsjetimo, trajala agresija te zemlje na Ukrajinu, te još uvijek nije prestala. Ovo priznanje Orbán tako, osim s Putinom, dijeli i sa svim predsjednicima Srbije, ali i petorkom koja se našla pred Haaškim tribunalom zbog ratnih zločina te su tamo pravomoćno osuđeni, a onda su, eto, i odlikovani.

Baja Mali Knindža nedavno je jednu od svojih pjesama posvetio Republici Srpskoj. Predstavljen je kao estradni umjetnik, pjesnik, tekstopisac, kompozitor i veliki rodoljub.

Dijeleći medalje zaslužnima, kojih je bilo valjda sto, pa je i samom Dodiku to malo dosadilo jer je u jednom trenutku na bini pogledao na sat, isticao je vječnu zahvalnost poginulim borcima "čija će imena zauvijek biti uklesana u temelje Republike Srpske".

image


Milorad Dodik sa suradnicima ide prema Kulturnom centru Banski dvori

Ranko Suvar/Cropix

- Temelje Republike Srpske, koja je stvorena 9. siječnja i bila podvrgnuta mnogim torturama, strani agresori i kolonizatori obezglavili su Republiku Srpsku, tako što su čitavo političko vodstvo utamničili, ostali smo bez vođa, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika, svih onih koji su tako nesebično davali obol da bi vodili u najtežim okolnostima - rekao je Dodik pa poručio da ih Republika Srpska nikada neće zaboraviti, nazivajući "Republiku Srpsku državom, jer država smo, ma tko što mislio o tome".

Dodik je, osim Orbána, Ordenima zastave odlikovao i Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Vladimira Orlića, predsjednika Narodne skupštine Srbije, književnika Matiju Bečkovića, bivšeg političara i politologa Nenada Kecmanovića, ministricu zdravlja Srbije Danicu Grujičić i druge.

image

Pripreme pred obilježavanje Dana Republike Srpske.

Antonio Balic/Cropix

Nakon programa stao je pred novinare i rekao da je vrlo ponosan na ono što je Republika postigla u 32 godine, "pogotovo u vrijeme kada smo bili izloženi ozbiljnim političkim i svakim drugim progonima i da je RS preživio u političkom i teritorijalnom smislu, osigurao funkcioniranje svojih institucija i svih djelatnosti, pa Republika danas s ponosom stoji pred historijom".

- Republika je ono što mi živimo, ona je država koju mi slavimo, od početka je bila slobodna, ona je odraz slobode i zahtjeva našeg naroda za slobodom, koji ovdje živi zajedno sa svim narodima. Želimo očuvati i razvijati RS u miru, da taj mir osiguramo svakome. Republika Srpska Bosnu i Hercegovinu prihvaća samo u ustavnim okvirima, ovu BiH koja je neustavna ne prihvaća. Republika Srpska sigurno neće biti ona koja će dati svoja prava i ovlaštenja bilo kojem nivou, makar to bilo promovirano s najvišeg nivoa RS-a, ostaje posvećena slovu ustava BiH, ako nije moguće da vratimo na ustavni položaj RS, onda je besmisleno da budemo u njoj - rekao je Milorad Dodik.

image

Pripreme pred obilježavanje Dana Republike Srpske.

Antonio Balic/Cropix

Tko ne želi slušati njegove poruke i slavlje s Dana Republike Srpske može, rekao je Dodik, prebaciti kanal, jer ne želi nikoga iritirati, "ovdje nije bilo nijedne riječi mržnje prema bilo kome, jer je RS zajednica mira koja poštuje sve ljude, ali joj je primarni zadatak štititi interese srpskog naroda".

Rekao je da ne prijeti odcjepljenjem, samo konstatira da "ne postoji visoki predstavnik, da je on lažan, da je imaginacija to što radi", a oni ne žele živjeti u imaginacijama, a ako se lažni visoki predstavnik drzne da pod nekim koji misle da su ovdje sve, naravno da RS neće oklijevati da zaštiti svoje pravo i da proglasi svoj status.

image

Pripreme pred obilježavanje Dana Republike Srpske.

Antonio Balic/Cropix

Na pitanje tko će ga podržati, jer mu nije došao Orbán, a iz Beograda je primio poruku o cjelovitosti BiH, rekao je novinarki RTL-a Ani Mlinarić: "Evo, došli ste vi". Pa ponovio teze o slobodnoj Republici u koju svatko može slobodno doći

- Podržat će ovaj narod, to je najvažnije. Mi ne provodimo nikakvu akciju, samo ukazujemo na moguću reakciju. Ona je vrlo jasna svima, pa i vama koji od toga pokušavate napraviti čitav spektakl. Prema Daytonskom sporazumu, imamo visoki stupanj samostalnosti, hoćemo li imati stolicu u UN-u, to nije važno ako dođemo do te situacije. Ona je za mene hipotetska, za vas i medije slične vama sigurno će biti tvrdnja koja je izrečena - zaključio je Dodik.

image

Pripreme pred obilježavanje Dana Republike Srpske.

Antonio Balic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:09