23. OBLJETNICA MASAKRA

Dodik opet umanjuje razmjere zločina u Srebrenici, a nove istrage smatra provokacijom

Milorad Dodik
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uoči obilježavanja 23. obljetnice genocida u Srebrenici osporio je kako je u tom ratnom zločinu ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka ustvrdivši kako je stvarna brojka dvostruko manja a najavio je i kako će učiniti sve da entitetska vlada povuče dokument iz 2004. kojom su tadašnje vlasti RS potvrdile razmjere srebreničkog zločina i odgovornost vojske i policije bosanskih Srba.

"U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3500 do 5000 stradalih a u izvještaju (vlade RS iz 2005. godine) piše da ih je 8700. Ovi iz Federacije BiH će uvijek reći da je taj maksimalan broj, što nije točno", izjavio je Dodik novinarima u Modriči gdje je boravio tijekom dana.

Dodik je kazao kako su mu ove brojke dovoljan razloga da poduzme korake ne bi li sadašnji parlament i vlada RS povukli dokument iz 2004. nastao na temelju obvezujuće odluke tadašnjeg Doma za ljudska prava BiH i tužbi koju su protiv RS podnijeli članovi obitelji ubijenih u srebreničkog genocidu koji su tražili rasvjetljavanje okolnosti pod kojima su nestali njihovi srodnici.

Tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić u govoru kojega je održao pred televizijskim kamerama kazao kako se zbog svega učinjenog "kao čovjek i kao Srbin stidi te crne stranice u povijesti srpskog naroda".

"Sudionici ovog zločina ne mogu se opravdati nikome i ničim. Onaj tko je činio ovakav zločin i pri tome se možda pozivao na narod kome pripada po imenu i prezimenu činio je zločin i prema vlastitom narodu", kazao je tada Čavić.

Njegov nasljednik na dužnosti predsjednika RS sada zastupa potpuno drugačije stajalište.

"Očevidno je to od početka zloporaba. To je napisala međunarodna zajednica i tadašnju vlast natjerala da to objavi", kazao je Dodik koji je ranije opetavano odbijao prihvatiti kako je u Srebrenici počinjen genocid.

Dodatni motiv za osporavanje razmjera zločina našao je u činjenici da su predstavnice udruge "Majke Srebrenice" predale Klausu Zornu, glavnom inspektoru Savezne kriminalističke policije Njemačke (BKA), popis sa 22 tisuće imena bivših pripadnika vojske RS koji su potencijalno umiješani u ratne zločine zatraživši od njega da provede provjere i utvrdi skriva li se netko od njih u Njemačkoj.

Taj je popis Zornu koji je u ponedjeljak doputovao u Srebrenicu uručila Munira Subašić zahvalivši mu jer je još tijekom rata u BiH kao tužitelj uičnio sve kako bi počela privođenja počinitelja ratnih zločina koji su se zatekli u Njemačkoj.

Zornove istrage dovele su do toga da prvi među njima, Duško Tadić odgovoran za zločine u logoru Omarska, bude uhićen još 1994.

"Moja poruka počiniteljima zločina je da nijedan od njih nikad neće biti siguran i pošteđen uhićenja i eventualnog procesuiranja ako ikada uđe u Njemačku", kazao je Zorn ovim povodom u intervjuu kojega je u utorak objavio portal Vijesti.ba.

Dodikov komentar je pak bio kako Njemačka nije nadležna za procesuiranje ratnih zločina u BiH a uručivanje Zornu popisa s tisućama imena bivših vojnika RS okvalificirao je kao provokaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:59