‘RAZUMIJEMO IH‘

Dodik podupire proruske referendume u Ukrajini: ‘Spreman sam poslati i svoje promatrače‘

Ruski narod živi u tim područjima i stoga njihovu želju za pridruženjem Rusiji tretiramo s razumijevanjem, dodao je

Milorad Dodik 

 Omer Evren Atalay/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržao je u srijedu plan vlasti proruskih separatista u Ukrajini da provedu referendume o ujedinjenu Donecke i Luhanske oblasti s Rusijom, a rekao je kako bi i iz Republike Srpske mogli biti poslani promatrači koji će te referendume nadzirati.

"Ruski narod živi u tim područjima i stoga njihovu želju tretiramo s razumijevanjem i vjerujemo da su njihov izraz i želja da se pridruže Rusiji objektivni", izjavio je Dodik za rusku agenciju Sputnjik.

Referendumi na teritoriju samoproglašene Donecke i Luhanske "republike" trebali bi biti održani od 23. do 27. rujna, a Dodik je sad rekao kako će u RS-u prihvatiti i poštovati rezultate tih izjašnjavanja.

U posebnoj izjavi za rusku agenciju RIA Dodik je osim ponovljene potpore referendumima otišao i korak dalje kazavši kako je spreman poslati u Doneck i Luhansk i svoje promatrače.

"Naravno, naši ljudi su prisustvovali takvim događajima i često su sudjelovali kao promatrači na izborima u Rusiji. Oni imaju iskustva po tom pitanju i bila bi mi čast da sudjeluju i na ovako važnom događaju", izjavio je Dodik, koji se u utorak u Moskvi sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i tad podupro njegovu politiku pa tako i agresiju na Ukrajinu.

Najave organiziranja referenduma o ujedinjenju Donecka i Luhanska s Rusijom oštro su osudile sve zapadne države najavivši kako neće priznati njihove rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:49