PRIPREME ZA 9. SIJEČNJA

DODIK PONOVNO PROVOCIRA, PRIPREMA PARADU ZA DISKRIMINIRAJUĆI PRAZNIK Obilježit će Dan Republike Srpske iako ga je sud proglasio neustavnim

 
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Vlasti Republike Srpske ponovo će 9. siječnja organizirati masovnu proslavu tog datuma kojega planiraju obilježiti kao dan tog entiteta iako ga je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim, potvrđeno je u četvrtak iz ureda predsjednika RS Milorada Dodika.

On je tijekom dana predsjedao odborom zaduženim za pripremu obilježavanja 9. siječnja, a zaključeno je kako će tog dana uz svečanu akademiju i primanje te polaganje vijenaca ponovo biti organizirana parada kroz središte Banje Luke.

Dan RS bit će obilježen i na području distrikta Brčko, iako on nije u sastavu tog entiteta i svojim granicama presjeca RS na dva odvojena dijela.

Ustavni sud BiH u studenom 2015. donio je pravorijek kojim je stavio izvan snage dijelove zakona RS o praznicima, uz ocjenu kako obilježavanje 9. siječnja kao dana entiteta predstavlja praznik kojega priznaju samo Srbi, dok se njime diskriminiraju pripadnici hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Taj je datum obilježavan u znak sjećanja na 9. siječnja 1992., kada je dio srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano i protuzakonito proglasio tvorevinu pod nazivom "republika srpskog naroda u BiH" s nakanom da te dijelove teritorija BiH pripoji Srbiji, što je predstavljalo uvod u troipolgodišnji rat.

Umjesto da u zadanom roku od šest mjeseci izmijeni sporni zakon i njegove odredbe uskladi s presudom Ustavnog suda, parlament RS donio je u listopadu prošle godine potpuno novi Zakon o danu RS, kojim je ponovo nametnuo 9. siječnja kao praznik.

Sukladno tom zakonu, kojim se također krši presuda Ustavnog suda BiH, u Banjoj Luci je 9. siječnja ove godine bila organizirana velika proslava uključujući paradu policajaca, vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite, a na temelju odluke člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića tamo je bila postrojena i počasna postrojba Oružanih snaga BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:33