NORMALIZACIJA

Dodik popustio i odustao od blokade izglasavanja zakona; Čović: ‘Atmosfera je bila izvrsna!‘

‘Razumno je ova dva zakona izdvojiti u nadi da će EU reagirati pozitivno i dati BiH status pregovarača‘, rekao je Dodik

Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

Čelnici političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH dogovorili su se u ponedjeljak da uklone blokade i ubrzaju provedbu reformi s ciljem da ta zemlja do kraja godine dobije mogućnost otvaranja pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Lideri HDZ BiH Dragan Čović, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik te Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić i Naše stranke (NS) Edin Forto sastali su se tijekom dana u Istočnom Sarajevu što je bio njihov prvi zajednički susret otkako je u rujnu blokiran rad Vijeća ministara, a potom i državnog parlamenta.

Blokadu je prouzročio ultimativni Dodikov zahtjev da se prije rješavanja bilo kojeg drugog problema donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH i iz njega isključe strani suci.

Po instrukcijama svog stranačkog šefa, ministri iz SNSD-a zaustavili su donošenje važnih odluka u Vijeću ministara BiH. Nadalje, zastupnici iz te stranke u Domu naroda parlamenta BiH blokirali su potvrđivanje svih zakona, uključujući i one koje je već usvojio Zastupnički dom, a dio su reformskog paketa na kojemu inzistira Europska komisija kako bi odobrila početak pristupnih pregovora.

Dodik je novinarima nakon sastanka potvrdio da je odlučio odustati od ranije postavljenog ultimatuma te dati suglasnost za brzo usvajanje dva bitna zakona, a riječ je o zakonima o sprječavanju sukoba interesa i sprječavanju pranja novca.

Postoji mogućnost usvajanja i zakona o uspostavi Apelacijskog odjela Suda BiH, a sporno je samo gdje bi bilo njegovo sjedište.

"Razumno je ova dva zakona izdvojiti u nadi da će EU reagirati pozitivno i dati BiH status pregovarača", kazao je Dodik.

Priznao je i da je svjestan da za sada nema spremnosti kod partnera iz bošnjačkoko-građanskog bloka da se usvoji novi zakon o Ustavom sudu BiH pa ostaje da se o tome naknadno razgovara.

Lider HDZ-a Čović je kazao kako je atmosfera na sastanku bila "izvrsna" pa očekuje da parlament BiH uskoro donese dva načelno usuglašena zakona a da se ubrza proces usvajanja i drugih važnih zakonskih rješenja.

"Čini mi se da smo vrata EU snažno otvorili današnjim dogovorom", kazao je Čović.

Europska komisija svoje izvješće o napretku BiH trebala bi objaviti u studenom, a očekuje se kako bi ga predstavnicima vlasti u BiH u Sarajevu mogla uručiti osobno predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Za lidera SDP-a Nikšića upravo stoga je bitno je da dva zakona budu usvojena prije dolaska predsjednice Europske komisije BiH.

"Jako je važno nastaviti u ovoj atmosferi i intenzivirati komunikaciju", kazao je Nikšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:46