KRITIZIRAO JE REPUBLIKU SRPSKU

Dodik poručio da više neće komunicirati s biskupom Komaricom

 REUTERS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno se u srijedu obrušio na banjolučkog biskupa Franju Komaricu kazavši da s njim više uopće neće komunicirati zbog kritika Republici Srpskoj.

"Na koji način Komarica misli graditi dijalog s nama, je li način da se u svijetu kleveće Republika Srpska? Nisam mogao prešutjeti na ono što je rekao o Republici Srpskoj, a što se mene tiče to ga trajno delegitimira za razgovor ili dijalog o bilo kakvoj temi", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Tvrdi da biskup Komarica u kontinuitetu šalje negativne poruke, dok su istodobno sadašnje vlasti omogućile izgradnju brojnih objekata i sudjelovanje hrvatskih političara u vlasti Republike Srpske.

"Republika Srpska je pomogla u izgradnji katoličke Crkve i gerijatrijskog centra u banjolučkom naselju Petrićevac, zatim Katoličku gimnaziju, a u našoj vladi su tri ministra Hrvata, kao i potpredsjednik Republike Srpske, a zastupljeni su i u ostalim institucijama", dodao je Dodik.

Komarica je uoči Uskrsa kritizirao vlasti Republike Srpske u intervju za tursku agenciju Anadoliju kazavši da se dogodio stravičan progon Hrvata tijekom rata te da u tome entitetu danas živi jedva deset posto od predratnog broja Hrvata.

Dodik je u utorak optužio Komaricu da iznosi neistinite tvrdnje o stanju u tom entitetu i položaju malobrojnih Hrvata i ustvrdio kako se u RS-u poštuju temeljna ljudska prava te kao dokaz ponudio je činjenicu da u vladi RS sjede tri ministra hrvatske nacionalnosti.

Nije, međutim, rekao kako je riječ o osobama koje je postavio njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koje ničim ne zastupaju interese Hrvata u RS-u. Slično je i s klubom Hrvata u Vijeću naroda RS-a u kojemu većinu čine zastupnici odani Dodikovoj stranci pa oni gotovo nikada nisu osporili niti jedan zakon kojega donosi srpska većina u entitetskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 19:15