STEŽE SE OBRUČ

Dodik potpisao sporni zakon: Sada je potencijalni optuženik i mogao bi kazneno odgovarati!

Milorad Dodik potpisao je zakon po kojemu se u Službenom glasniku RS-a neće objavljivati pa time ni provoditi odluke visokog predstavnika

Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je u petak ukaz o proglašenju zakona što ga je ranije poništio visoki predstavnik Christian Schmidt nastavljajući tako zaoštravati sukob s međunarodnom zajednicom.

Iz Dodikova ureda potvrdili su kako je on potpisao zakon po kojemu se u Službenom glasniku entiteta neće objavljivati pa tako ni provoditi odluke visokog predstavnika.

No, Schmidt je taj zakon poništio 1. srpnja, a ujedno je odlučio kako će bilo kakav pokušaj da se taj zakon provodi postati kazneno djelo za što se može dobiti dugogodišnja zatvorska kazna.

Dodik je formalnim proglašenjem spornog zakona sada potencijalni optuženik za kazeno djelo definirano kao "neizvršavanje odluka visokog predstavnika".

Ukoliko bi bio osuđen to bi značilo i automatsku zabranu obnašanja sadašnje dužnosti.

Mađarska protiv sankcija

Lider bosanskih Srba od intervencije visokog predstavnika neprestano zaoštrava polemiku s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH pri čemu najžešće napada Schmidta, ali i veleposlanike SAD-a i Velike Britanije, država pod čijim je dugogodišnjim sankcijama.

Schmidt je objavljujući svoju odluku 1. srpnja pozvao na dodatno uvođenje "ciljanih sankcija" protiv osoba za koje se procijeni da ugrožavaju mir i stabilnost u BiH.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto potvrdio je ovog tjedna tijekom posjeta Banjoj Luci kako će se vlada Viktora Orbana nastaviti protiviti uvođenju sankcija na razini Europske unije što onda isključuje odluku što bi je donijelo Europsko vijeće.

Mediji u BiH sada nagađaju kako se razmatra opcija sankcija koje bi pojedinačno uvele države EU koje su na to spremne.

Portal Klix tvrdi u petak kako je najmanje 20 članica EU spremno na taj korak o kojemu se navodno intenzivno pregovara.

Uz Dodika, koji već sada ne može putovati u SAD i Veliku Britaniju, na popisu onih koji bi bili kažnjeni navodno bi se našli i njegovi najbliži suradnici poput predsjednika parlamenta RS Nenada Stevandića i entitetskog premijera Radovana Viškovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 13:41