OPET VRIJE U BIH

Dodik provocira, a za novu dramu pobrinuo se i ruski veleposlanik: ‘Ovo je ozbiljno i opasno!‘

Veleposlanik Rusije obrušio na dodjelu kandidacijskog statusa BiH za članstvo u EU

Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

Vatromet i slavlje u povodu proslave nove 2023. godine još se nisu ni stišali, a u susjednoj Bosni i Hercegovini već je napeto. Naime, odlukom predsjednika srpskog entiteta u BiH Milorada Dodika, glavna proslava Dana "državnosti" Republike Srpske 9. siječnja bit će prvi put preseljena iz Banja Luke u istočno Sarajevo! Sam Dan "državnosti" RS-a je sporan, jer je odlukom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim. Na taj se datum u većem dijelu Bosne i Hercegovine gleda kao na početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom. No, razlog za prebacivanjem kontroverzne manifestacije, što je već samo po sebi diskutabilno i može izazvati dodatne napetosti, Milorad Dodik nije našao iz hira, iako se proslava neustavnog praznika u istočni dio Sarajeva može shvatiti i kao otvorena provokacija. On je to učinio zbog unutarnjih političkih natezanja i razloga među političko-stranačkim strujama u samoj Republici Srpskoj.

Milorad Dodik izgubio je vlast u Banjoj Luci, gdje je gradonačelnik oporbeni političar Draško Stanivuković (doduše, malo se razlikuje po ideološko-političkim stajalištima od Dodika). No, Milorad Dodik ovim želi izbiti politički "adut" Stanivukoviću i središnju proslavu prenijeti pod vlastite skute, u grad pod njegovom kontrolom kako bi se on još jednom poistovjetio s Republikom Srpskom i sebe predstavio kao jedinog njezina predstavnika i zaštitnika.

Naime, gradonačelnik istočnog Sarajeva je Ljubiša Ćosić, član Dodikova SNSD-a, koji je za sarajevske medije potvrdio prenošenje manifestacija i parade iz Banje Luke. Podsjetimo i da Milorad Dodik stalno nastoji destabilizirati BiH kao jedinstvenu državu i svako malo najavljuje odcjepljenje RS-a i njezino pripajanje Srbiji. Stoga se napeto iščekuje što će biti na toj spornoj Dodikovoj proslavi.

No, da ova godina u BiH počne zabrinjavajućim upozorenjima, pobrinuo se i ruski veleposlanik u Beogradu, koji je svojedobno bio predstavnik u Sarajevu - Aleksandar Bocan Harčenko koji se obrušio na dodjelu kandidacijskog statusa BiH.

- Smatram da dobivanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU predstavlja dopunski alat pritiska na RS - smatra ruski diplomat. Bocan Harčenko kaže da je to put da BiH prijeđe od Daytona prema Bruxellesu. Prema njemu, to u konačnici predstavlja "centralizaciju BiH i oduzimanje nadležnosti RS". - Kandidatski status veoma je ozbiljna i opasna stvar i to uključuje obustavljanje veza i suradnje RS s Ruskom Federacijom - rekao je Bocan Harčenko u razgovoru za televiziju Republike Srpske

Za Bocan Harčenka približavanje Uniji znači okretanje BiH Zapadu, a to za njega nije dobra opcija pa tvrdi da zbog toga "nije moguća neka čvrsta Bosna i Hercegovina" te da se svake godine "sve više nadležnosti oduzima RS-u" i da se time "odustaje od Daytona", koji je po ruskom ambasadoru - "jedini mogući temelj opstanka BiH".

- Rusija je svake godine imala sve težu suradnju s međunarodnom zajednicom u okviru Vijeća za provođenje mira (PIC) i uvijek je imala izdvojeno mišljenje koje Zapad nije uzimao u obzir jer su tražili da se zaključci donesu bez podrške Ruske Federacije - rekao je Bocan Harčenko na RTRS te obznanio da bi Rusija mogla istupiti iz PIC-a. Bocan Harčenko rekao je da je u njegovo vrijeme postojao "uspon u razvoju odnosa RS i Ruske Federacije". Usto, ruski veleposlanik napomenuo je da Rusija "neće dopustiti komadanje i raspačavanje pravoslavlja" te da je cilj Moskve "jedinstvo pravoslavlja". Doduše, nije precizirao da se u to uklapa ruska agresija na pravoslavnu zemlju kakva je Ukrajina te pokušaji destabilizacije Crne Gore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 22:44