ZAPALJIVE PORUKE

Dodik sada prijeti Njemačkoj i Americi: ‘Možda zvuči smiješno, ali uvest ćemo im kontramjere‘

Dodaje da je lijek koji za BiH guraju Amerikanci pogrešan, te da bi možda najbolje rješenje bio deangažman Amerike

Milorad Dodik

 Vladimir Pesnya/AFP

Ne želimo nikakvu drugu Bosnu i Hercegovinu izvan one koja je predviđena Daytonskim sporazumom, poručio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Govoreći o imovini, Dodik je u intervjuu za beogradsku 'Politiku' ocijenio da Ustavni sud BiH nema pravo da utvrđuje vlasništvo jer je to riješio Daytonski sporazum, prenosi Tanjug.

Najavio je da će biti doneseni zakoni koji će potvrditi da je Republika Srpska vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

"Mogu najavljivati apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana reguliramo i to pitanja i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u Republici Srpskoj", naveo je on.

Dodik je ocijenio da je sve što radi srpska obrana Daytonskog sporazuma, te da u toj obrani nije ni naivna ni brzopleta.

"Imovinu ćemo riješiti brzo. Kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Takav savjet bit će uskoro reuspostavljen u Republici Srpskoj", rekao je on.

Dodao je da će pokušati razumjeti trenutak kada je riječ o vojsci, jer postoje mnogi koji govore da im je to problematično.

"Pa i nama je problematično. Eto, neka se prepolove vojni potencijali, smanje troškovi, kako bi taj novac usmjerili na entitetske račune da rješavamo socijalna pitanja", predložio je on i naveo da tako vojska ostaje paradna organizacija.

Dodao je da po pitanju SIPA i OSA nema ničeg osjetljivog, te da će se spremiti zakoni, izvesti normativne pripreme i odabrati trenutak koji mora da bude koordiniran sa financijama.

"Kada bi preuzeli sve naše ljude iz zajedničkih organa, što je oko 7000 zaposlenih treba nam oko 130 milijuna eura. Toliko i dajemo za zajednički budžet. Kad uredimo stvari prvo ćemo taj novac povući u Republiku Srpsku", rekao je.

Govoreći o upozorenjima da će izostati investicije, Dodik odgovara da Srpska ima svoje prijatelje koji su i do sada investirali i tvrdi da neće izgubiti ulaganja.

"Schmidt ne postoji, Bošnjaci su naučili da njima neko drugi upravlja, a Srbi ne trpe tutore. Njemačka, Velika Britanija i Bruxelles napadaju Erdogana i Lukašenka da su autoritarni lideri. A onda nam ti isti šalju Schmitda, bez odluke SB UN i proglašavaju ga visokim predstavnikom", objašnjava Dodik.

Ocijenio je da nijedna odluka Schmitda ne vrijedi jer u BiH nije došao kako to predviđa Daytonski sporazum.

"On može da se bavi nekim pisanjima, ali to više nikog ne interesira", naveo je Dodik.

Kako je ocijenio zbog prijetnji sankcijama Republika Srpska ne može biti u problemu, jer nema više hermetičkih sankcija.

"Nisam zabrinut, a ni narod ne treba da brine. Što se tiče ekonomije, tu nam je problem pandemija, a ne njihove prijetnje", rekao je on.

On je naveo da u slučaju sankcija i Republika Srpska nije bez kontramjera, te da je spremna da uzvrati. Političko Sarajevo i strance on je optužio za prijetnje da preko oduzimanja prava na imovinu žele da onemoguće investicije koje se vode baš kako bi se obranio razvoj Republike Srpske. Navodi da su tako zaustavljene izgrade hidroenergetskog sistema "Buk Bijelu", osporen aerodrom u Trebinju, i plinovod.

"Možda će neki pokušati da ismiju ovo što ću reći, ali ni Republika Srpska nije bez kontramjera. Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratit ćemo. Nisam slijep da ne znam što su Amerika i Njemačka. Ali moja poruka je - pretjerali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voljeli", dodao je.

"Imamo financijere i sve spremne, a oni čine sve da to spriječe.l onda nam kažu, živite zajedno. Zašto da živimo s takvima", pita se Dodik.

Dodaje da je lijek koji za BiH guraju Amerikanci pogrešan, te da bi možda najbolje rješenje bio deangažman Amerike.

"Sve bi riješili za 24 sata, mirno", smatra Dodik, prenosi B92.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:38