KORUPCIJA

Dodik tvrdi da je šef najvišeg državnog suda BiH ucijenjen: ‘OSA prisluškuje sve i svakoga‘

Dodik je svoje optužbe obrazložio tvrdnjom kako je Debevec tijekom karijere u pravosuđu bio u "sumnjivim vezama" s kriminalcima
Milorad Dodik
 Volkan Furuncu/Anadolu Agency

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u srijedu da je predsjednik najvišeg državnog suda BiH Ranko Debevec korumpiran te da ga stoga Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ucjenjuje i koristi kako bi prisluškivala "sve i svakoga".

"Postoje određene indicije... Ja sam to čuo iz sigurnosnih i pravosudnih tijela", kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Istočnom Sarajevu, koju je iskoristio za iznenadni verbalni napad na predsjednika Suda BiH.

Dodik je svoje optužbe pokušao obrazložiti tvrdnjom kako je Debevec tijekom ranije karijere u pravosuđu bio u "sumnjivim vezama" s kriminalcima iz Federacije BiH, od kojih je navodno primao mito kako bi im pogodovao u nekim sudskim procesima. Informacije o tome, tvrdi Dodik, ima OSA pa sada time ucjenjuje predsjednika državnog suda.

To je onda povezao s tvrdnjom kako je Debevec, kao predsjednik Suda BiH, sebi prisvojio ovlasti za davanje suglasnosti na zahtjeve OSA-e za provedbu mjera tajnog praćenja i prisluškivanja osoba za koje se sumnja da su prijetnja po nacionalnu sigurnost.

"On (Debevec) daje suglasnost (ravnatelju OSA-e Osmanu) Mehmedagiću da se ovdje sluša sve i svašta", izjavio je Dodik, no na novinarsko pitanje kako to zna i ima li za to neke dokaze kazao je kako je on samo političar koji govori ono što dozna, a da su u tijeku postupci i istrage kojima je navodno povrgnut predsjednik suda na temelju različitih prijava.

Dodik tvrdi kako je istraga provedena na temelju jedne anonimne prijave već potvrdila da Debevec ima i državljanstvo Španjolske, što nije prijavio kada se natjecao za poziciju predsjednika Suda BiH, kao i da posjeduje dokumenta te zemlje na drugo ime. "To smo provjerili kod tijela vlasti Španjolske", tvrdi Dodik.

Tužiteljstvo BiH ranije je potvrdilo kako je zaprimilo anonimnu prijavu protiv Debeveca u kojoj je kao sporna navedena upravo činjenica o njegovu dvojnom identitetu, a na teret mu se u prijavi stavljalo i to što je navodno na sumnjiv nčin postao vlasnik luksuznog osobnog automobila, kao i da je nezakonito zapošljavao u Sudu BiH.

Državno tužiteljstvo potvrdilo je kako te navode ispituje i kroz mehanizam međunarodne pravne pomoći, no nakon toga nije objavilo ništa o prikupljenim informacijama pa je ostalo nejasno kako ih je, s obzirom na tajnost postupka, dobio Dodik.

Dio medija u BiH tvrdi kako se Debevec zapravo našao na meti Tužiteljstva BiH nakon upozorenja Suda BiH da državni tužitelji u nekim predmetima postupaju nezakonito.

BiH nema klasični Vrhovni sud kakav je uobičajen u drugim državama. Državni sud BiH nema status nadređenoga entitetskim sudovima, ali je zadužen za procesuiranje najtežih slučajeva ratnih zločina, kriminala i korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:58