SPORNI PRAZNIK

DODIK TVRDI DA REPUBLIKA SRPSKA VIŠE NIJE SAMO ENTITET UNUTAR BiH Nova provokacija: 'Velike sile još od Napoleona provode genocid nad Srbima'

Indikativno je da se čelnik RS-a opet obratio Beogradu s molbom da se ubrza davanje srpskog državljanstva stanovnicima ovog dijela Bosne i Hercegovine
Milorad Dodik tijekom slavlja u Banjoj Luci
 Profimedia, Abaca

Republika Srpska opet je svečano proslavila svoj dan iako je legitimnost tog praznika osporio Ustavni sud BiH, a protive mu se Bošnjaci te međunarodna zajednica.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), na sve se to ne obazire. A koliko mu je stalo do BiH pokazalo se na početku proslave kad su intonirane himne Republike Srpske i Srbije, dok za himnu BiH u Banjoj Luci nije bilo mjesta. Dodik je održao u govor u kojem je rekao kako je “9. siječnja (1992.) srpski narod ostvario dugu povijesnu težnju borbom za slobodu srpskog naroda bez želje da se ugroze slobode bilo kojeg drugog naroda”.

Kontra Daytona

Što o tome misle trebalo bi pitati Hrvate iz Bosanske Posavine ili Bošnjake iz Srebrenice, ali to su činjenice s kojima Dodik nikad nije bio u dobrim odnosima. Iako je prošle godine rekao kako neće biti organiziranja referenduma o secesiji RS iz BiH, Dodik je ove godine promijenio retoriku te rekao da je RS republika, a ne tek entitet u okviru BiH. Tu se opet našao na skliskom terenu jer time izravno protuslovi Daytonskom sporazumu na koji se stalno poziva kada se pokušava provesti bilo kakva reforma na razini BiH kako bi postala funkcionirajuća država.

Na kraju je opet završio u svom tonu te ponovio težnje da Srbi zapadno od Drine formiraju svoju državu te da ih imaju dvije. Opet je indikativno da Dodik ne spominje mogućnost ujedinjenja sa Srbijom, od čega je odustao iz barem dva razloga: a) jer to smeta planovima srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u pregovorima o pristupanju EU; b) jer je shvatio da u toj kombinaciji on gubi sadašnju političku moć i utjecaj. Nakon toga je počeo defile snaga Ministarstva unutarnjih poslova RS-a nakon čega je održana svečana akademija i prijem u predsjedništvu RS.

Napad na Ivanića

Dodik je dan prije proslave otvoreno napao Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, da je on odgovoran što na defileu neće biti i Treći pješadijski puk. Mladen Ivanić, čija je stranka u opoziciji Dodiku u RS, rekao je kako ta jedinica ima pravo na slavljenje 9. siječnja pa ju je postrojio i dobio prijavak. Ali nije sudjelovala u defileu.

Na proslavu nije došao srpski predsjednik Aleksandar Vučić, iako je bio redovit gost sve do 2016. godine, kad se povukao zbog međunarodnog pritiska. Nije došla ni premijerka Ana Brnabić, ali je kao predstavnika vlade poslala ministra unutarnjih poslova Nebojšu Stefanovića, dok je ministar obrane (i u Hrvatskoj dobro poznat i čest gost) Aleksandar Vulin došao samostalno (on nije član Vučićeve Srpske napredne stranke). Osim njih na proslavi su se pojavili i princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Državljanstvo Srbije

Dodik je tijekom proslave otvorio još pitanje davanja državljanstva Republike Srbije građanima Republike Srpske. “Volio bih da te procedure idu što brže jer građani to masovno žele”, rekao je Dodik i pozvao se na praksu Hrvatske i Mađarske koje daju svoje državljanstvo pripadnicima svog naroda koji žive izvan granica matične države. No, Beograd je po tom pitanju još od doba Slobodana Miloševića izuzetno rezerviran i politika Srbije je bila restriktivna u davanju državljanstva Srbima iz BiH kako se ne bi iseljavali u Srbiju.

Tomislav Nikolić, bivši predsjednik Srbije, ove je godine dobio i Orden Republike Srpske.

“Ako je put da se Srpska i Srbija približe i ujedine jedna drugoj vaša samostalnost, onda vam od srca želim da se to i dogodi. S tog se puta ne smije skrenuti i bit će još 100 prepreka”, rekao je Tomislav Nikolić.

Dodik je odlikovao i Emira Kusturicu. “Jedan čovjek kaže da oni koji znaju punu istinu, najviše lažu. Nadovezat ću se i reći da velike sile u odnosu na naš narod već sedam stoljeća provode neku vrstu genocida. Sve je počelo od Napoleona. Od tada mi trpimo razjedinjavanje s našom slavenskom braćom”, kazao je Kusturica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:21