IDE NA ‘OTOK‘

Dodik zabrinut zbog zatvorskih uvjeta ratnog zločinca Karadžića: ‘Revidirajte odluku!‘

Smatra da Karadžić neće biti siguran u britanskim zatvorima te da će biti izložen revašizmu nekih skupina
Milorad Dodik
 Jure Makovec/AFP

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik zabrinut je zbog uvjeta u kojima će osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić izdržavati kaznu doživotnog zatvora, koju bi trebao služiti u Velikoj Britaniji, te je zatražio od predsjednika međunarodnog suda da preinači odluku o izdržavanju kazne.

Ta je činjenica potaknula različite komentare, uključujući onaj da je time napokon potvrdio kako priznaje presude Haaškog tribunala koje je godinama dovodio u pitanje.

Dodik je posebnim pismom pokušao intervenirati kod predsjednika Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmela Agiusa nakon njegove odluke da Karadžić, koji je zbog ratnih zločina u BiH osuđen na doživotni zatvor, ostatak svoje kazne odsluži u nekom od zatvora u Velikoj Britaniji.

Prenoseći sadržaj pisma mediji u BiH objavili su kako je Dodik Agiusu izrazio "duboku zabrinutost" zbog te odluke jer vjeruje da Karadžić neće biti siguran u britanskim zatvorima, odnosno da će mu tamo biti ugrožena građanska i ljudska prava, a on biti izložen revašizmu nekih skupina.

Dodik je zapravo ponovio tvrdnje Karadžićevog odvjetnika koji se protivio slanju njegova branjenika u britanske zatvore, a kao bitan razlog za to navodio je primjer osuđenog generala vojske bosanskih Srba Radislava Krstića, koji je tamo bio napadnut dok je izdržavao kaznu.

"U skladu s mandatom koji imam kao predsjedatelj Predsjedništva BiH i s obzirom na to da je Karadžić državljanin BiH i Republike Srbije tražim da još jednom preispitate ovu odluku", napisao je Dodik u pismu. "Zahtijevam da, ako želite sačuvati kredibilitet suda, revidirate ovu problematičnu odluku i uzmete u obzir naša sasvim dobronamjerna i pravodobna upozorenja", dodao je zatraživši donošenje nove odluke kojom bi se preusmjerio nastavak izdržavanja Karadžićeve kazne u neku drugu europsku zemlju. Uz to je ponudio da Karadžić kaznu služi u BiH ili u Srbiji.

Nije trebalo dugo kako bi na to reagirao hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je poručio da je nedopustivo to što Dodik zlorabi svoju sadašnju poziciju u državnom vrhu, jer za pismo koje je poslao u Den Haag nije tražio niti bi dobio suglasnost.

Moje stajalište je da je Karadžiću Velika Britanija previše ugodna za boravak i da ga je trebalo poslati u Sjevernu Koreju", navodi na Facebooku Komšić ocjenjujući da Dodik "brani krvnike i zločince".

U petak je na Dodikovu zabrinutost za Karadžićevu sigurnost osudama, ali i ironijom reagirala nevladina udruga Žrtve i svjedoci genocida, zahvalivši mu jer je pismom zapravo priznao MICT i njegove presude.

"Radovan Karadžić je presuđeni ratni zločinac, što i vi svojim pismom predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu potvrđujete. Presuđen je za zastrašujuće zločine, uključujući i genocid", podsjećaju predstavnici ove udruge te navode kako je izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji za ratnog zločinca Radovana Karadžića upravo onakvo kakvo je, u najmanju ruku, zaslužio.

"Ovo vaše pismo na vašu žalost neće promijeniti odluku, ali je pohvalno za buduće odnose da prihvaćate presude Mehanizma i da ste ih spremni implementirati u BiH", navodi ova udruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:06