OTVORENE PRIJETNJE

Dodikov bliski suradnik: ‘Treba pričekati novi raspored snaga u svijetu i onda podijeliti BiH!‘

Nenad Stevandić također je uvjeravao zastupnike kako na osporavanju kosovske nezavisnosti treba inzistirati

Milorad Dodik 

 Vyacheslav Prokofyev/AFP

Bosanski Srbi trebaju biti strpljivi i pričekati novi raspored snaga u svijetu kako bi konačno realizirali svoj krajnji cilj koji se svodi na odcjepljenje teritorija na kojemu su većina od BiH, rekao je u utorak predsjednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić.

Na sjednici Narodne skupštine RS održanoj u Banjoj Luci, na čijem je dnevnom redu bila rezolucija kojom bi taj enitet podupro zahtjeve Beograda u odnosu prema Kosovu, Stevandić je uvjeravao zastupnike kako na osporavanju kosovske nezavisnosti treba inzistirati.

Rekao je da će za to, baš kao i za ciljeve vodstva bosanskih Srba, doći vrijeme kad se promijeni odnos snaga u svijetu.

"Treba pričekati novi raspored snaga i njega će biti", izjavio je Stevandić koji slovi za bliskog saveznika aktualnog lidera bosansih Srba Milorada Dodika, koji već godinama otvoreno prijeti odcjepljenjem RS od BiH.

Stevandićeva je teza kako treba biti strpljiv i pričekati trenutak u kojemu više "neće biti otpora" samostalnom odlučivanju Srba, očito aludirajući na potporu Zapada teritorijalnom integriretu i suverenitetu BiH kao i neovisnosti Kosova.

Stevandić je potkraj svibnja boravio u Rusiji kako bi tamo navodno razgovarao o pitanjima zaštite okoliša i pri tom se sastao sa zamjenikom predsjednice Vijeća Federacije ruskog parlamenta, Konstantinom Kosačevom.

Nakon toga se pohvalio kako RS ima "odlične kontakte" te kako vodi "sjajnu i izbalansiranu politiku".

Samo nekoliko dana ranije u Rusiji je bio i Dodik koji se u Moskvi sastao s Putinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 22:07