ŠEF RS-A OPET ŠOKIRA

Dodikov savjet: Da sam na Nikolićevom mjestu, podigao bih pripravnost vojske!

'Ne bih samo sjedio i čekao da me netko nazove iz Bruxellesa ili Amerike kako bi tražio moje mirovanje'
 AP

BEOGRAD - “Zašto postoji vojska nego da brani državu”, odgovorio je Milorad Dodik na pitanje podržava li stav novog predsjednika Srbije o upotrebi sile u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno za zadržavanje Kosova u sastavu Srbije.

U intervjuu za beogradski tjednik Nin Dodik je rekao kako on ne bi slao vojsku da puca na Kosovu, ali bi vojsku digao na viši stupanj pripravnosti.

- Kada je riječ o Kosovu, ono je na političkom terenu i nitko lud ne bi sada slao vojsku na Kosovo, nitko nije avanturist i ne vjerujem da je Nikolić na to mislio. Mislim da je racionalan u tom pogledu. Ja bih podigao pripravnost vojske i učinio neke stvari kako bih manifestirao snagu države, a ne bih samo sjedio i čekao da me netko zovne iz Bruxellesa ili Amerike kako bi tražio moje mirovanje - rekao je Dodik.

Možda bi upravo zbog toga iznudili početak pregovora o sjeveru Kosova, dodao je. Iako je bio jako pogođen porazom Borisa Tadića na predsjedničkim izborima u Srbiji , jer ga je godinama izrazito podržavao, predsjednik srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik brzo se prešaltao i počeo se u izjavama napadno slagati s Nikolićem. Tako je prije par dana izjavio da je Nikolić bio u pravu u vezi sa Srebrenicom:

- Pa nije Srebrenica bila genocid. Ja to stalno govorim. Naravno da je netko u Haagu rekao da je tamo bio genocid ograničenih razmjera i da su ga izvršili pojedinci. Ti pojedinci su odgovarali. Zašto bi ovdje čitav jedan narod bio maltretiran tom pričom? - zapitao se Dodik.

U intervjuu NIN-u rekao je da vjeruje u skorašnji susret s novoizabranim predsjednikom Srbije i novim premijerom. Ublažio je raniji stav da neće dozvoliti da u buduću vladu Srbije uđe LDP Čede Jovanovića koji je Republiku Srpsku nazvao genocidnom tvorevinom. Sad je rekao samo to da neće biti ugodno surađivati s vladom ako u njoj bude LDP.

- Šta bismo mi imali s ministrima koji hodaju okolo i o RS govore loše, a iz Srbije su. Naravno da će to narušiti odnose. Ako mislite da smo spremni reći: ‘Dobro, trebamo imati razumijevanja, nije moglo drugačije, pustite Čedu neka hoda po Europi i neka priča loše o Banjaluci i dobro o Sarajevu’, naravno da nećemo to dopustiti - rekao je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:21