OBAVJEŠTAJCI SAD-a

‘Dodikove akcije mogle bi dovesti do nasilnih sukoba u BiH, mirovne snage bile bi nadjačane!‘

Amerikanci procjenjuju kako bi Dodik u 2024. mogao započeti proces odcjepljenja Republike Srpske
 Kirill Kukhmar/TASS/Profimedia; Screenshot dni.gov

Milorad Dodik bi u 2024. godini mogao započeti proces secesije (odcjepljenja) Republike Srpske, što bi dovelo do sukoba u Bosni i Hercegovini, navedeno je u Izvještaju američke obavještajne zajednice, navodi Istraga.ba. Ove su informacije u nizu medija u BiH - Klix.ba, Avaz.ba, Oslobođenje - u ponedjeljak navečer bili udarna vijest.

"Zapadni Balkan vjerojatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tijekom 2024. godine. Nacionalistički lideri vjerojatno će pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i vanjskih aktera, ojačat će i iskoristiti etničke razlike kako bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili veće integracije Balkana u EU ili euroatlantske institucije", navodi se u dijelu gdje se govori o Zapadnom Balkanu.

Jedan odlomak je posvećen Bosni i Hercegovini i u njemu se izravno navodi da postoji opasnost od sukoba u nama susjednoj državi.

“Lider bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodni nadzor u Bosni i Hercegovini i osigurao de facto secesiju za svoju Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe Bošnjaka da ojačaju vlastite kapacitete kako bi zaštitili svoje interese, što bi moglo dovesti moguće dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadjačati mirovne snage”, navedeno je u dokumentu.

image
Screenshot dni.gov

Pojednostavljeno, američki obavještajci procjenjuju kako postoji opasnost da Dodik započne odcjepljenje RS-a, na što bi odgovorili Bošnjaci, što bi dovelo do sukoba u BiH. U tom slučaju međunarodne snage EUFOR-a bi bile nadjačane.

image
Screenshot dni.gov

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske godinama prijeti secesijom Republike Srpske. Za svoju politiku Milorad Dodik redovno dobija podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ovaj izvještaj američke službe načinile su početkom veljače. Petnaest dana kasnije, predsjednik RS Milorad Dodik boravio je u Bjelorusiji i Rusiji gdje se, među ostalim, susreo i sa Putinom. Tijekom tog sastanka ruski predsjednik je odlikovao Milorada Dodika ordenom Aleksandra Nevskog.

- Potvrđujemo dobre odnose koje Srpska ima i gaji prema ruskoj državi i prema Vama. Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji - rekao je Dodik Putinu na sastanku, istaknuvši da neće pokleknuti pred sankcijama Zapada i pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji, za što RS neće dati svoj glas.

image

Milorad Dodik i Vladimir Putin

Sergei Bobylyov/Afp/Profimedia/Sergei Bobylyov/afp/profimedia

Dodik je Putinu rekao da mu u tim pritiscima sa Zapada posebnu podršku daju premijer Mađarske Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Međutim čitav državni vrh Srpske, predsjednik Vlade, predsjednik Narodne skupštine, srpski član Predsjedništva BiH i ja, svi smo dobili sankcije SAD-a i Britanije. Zahvaljujući našim prijateljima u EU, Europa nije uvela iste sankcije nama - rekao je Dodik, vodeći se, kako je rekao, onom narodnom "što vas ne uništi, to vas ojača".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:27